ß
Donald Trump a revenit oficial la conducerea Statelor Unite, inaugurarea celui de-al 47-lea președinte american având loc pe 20 ianuarie2025. La scurt timp după ceremonie, Nicholas Kass, fost diplomat în prima administrație Trump și expert în politică externă și securitate, a oferit informații despre ce planuri are republicanul pentru România.
Gallery
Donald Trump, unul dintre cei mai controversați lideri ai lumii, a revenit pentru al doilea mandat în fruntea Statelor Unite. Investitura celui de-al 47-lea președinte american a avut loc pe 20 ianuarie, iar discursul său inaugural a atras rapid atenția întregii lumi datorită declarațiilor îndrăznețe. Printre subiectele care au făcut vâlvă se numără și relația strategică dintre Statele Unite și România, un parteneriat pe care noua administrație intenționează să-l consolideze în mod semnificativ.
Nicholas Kass, fost diplomat în prima administrație Trump și expert în politică externă și securitate, a oferit informații despre un plan strategic amplu care vizează inclusiv România. Kass a declarat că una dintre prioritățile administrației Trump este concentrarea eforturilor NATO asupra protejării aliaților existenți.
„În ceea ce privește Europa, cred că cel mai important, este ceva ce am susținut de la începutul războiului și mereu am spus că este o greșeală, atenția NATO ar trebui să fie asupra membrilor deja existenți, la țările din cadrul NATO, trebuie să fie apărate acele teritorii.
Cred că greșeala tradițională făcută în ultimii 30 de ani este de a folosi NATO pentru a proiecta putere în afară. Alianța are scop defensiv. România este membră NATO și a fost mereu un mare aliat al SUA.
Din nou, ea se află în cadrul NATO, iar dilema României și a celorlalte țări este cum pot, împreună cu SUA, să avanseze problema apărării actualelor state și teritorii NATO. Există multe moduri de a face acest lucru.”, a explicat Kass pentru un post TV.
Un alt element-cheie din strategia propusă de Donald Trump presupune creșterea bugetului apărării pentru România. Potrivit lui Kass, Trump a sugerat o majorare a cheltuielilor militare la 5% din PIB.
„Unul dintre ele este sugerat chiar de președintele Trump, în comentariile sale despre cum România și celelalte state trebuie să crească cheltuielile pentru apărare la 5%. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă o reafirmare a angajamentului făcut către poporul american de a împărți în mod echitabil povara pentru că țările europene și din NATO sunt destul de bogate, dacă privim în întreaga lume. Așadar, el dorește ca povara să fie mai bine împărțită, dar arată totodată și ideea că lucrăm împreună, că și ceilalți trebuie să contribuie mai mult.”
Pe lângă accentul pus pe cheltuielile de apărare, Trump își propune să întărească relațiile economice bilaterale. Nicholas Kass a subliniat rolul strategic al României, în special al portului Constanța, care devine tot mai important în contextul securității regionale la Marea Neagră.
„O parte din motivul pentru care mă aflu aici este de a promova contactele din mediul de afaceri româno-american, mai ales în industria de apărare. Vom forma o masă rotundă româno-americană, vom lucra în domeniul apărării, în domeniul inteligenței artificiale, în legătură cu problemele energiei. Din punct de vedere strategic, Constanța este un punct de intrare în Europa extrem de important, la Marea Neagră. Și devine din ce în ce mai importantă.”
Foto: Getty