ß
  • PRO TV
  • Pneumolog: "Gripa are simptome mai nocive decât COVID". Medicii insistă să ne vaccinăm antigripal

Pneumolog: "Gripa are simptome mai nocive decât COVID". Medicii insistă să ne vaccinăm antigripal

Pneumolog: "Gripa are simptome mai nocive decât COVID". Medicii insistă să ne vaccinăm antigripal

Suntem în plin sezon de gripă! Institutul de Sănătate Publică (INSP)arată că, în țară sunt aproape 1.200 de noi cazuri de gripă. Au fost raportate cinci noi decese confirmate cu virus gripal, numărul total al deceselor din acest sezon ajungând la nouă.

Numărul infecțiilor respiratorii s-a dublat

Cele mai multe căzuri de gripă sunt în București și în județele Cluj, Brașov, Constanța, Albă și Galați. Medicii trag un semnal de alarmă și insistă asupra importanței vaccinării antigripale.
Datele arătă că se poate muri din cauza complicațiilor date de gripă. Dintre virusurile care circulă în prezent, cel mai periculos este virusul gripal.

Cât de periculoasă este gripa

Cristian Oancea, medic pneumolog şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, afirmă că, prin comparaţie cu alte virusuri care circulă în această perioadă, inclusiv comparativ cu virusul SARS-Cov-2, gripa dă simptomele ”cele mai accentuate, cele mai accelerate şi mai nocive pentru sănătatea noastră pulmonară”.

”Comparativ acum cu ce virusuri sunt pe piaţă, şi cu SARS-CoV-2-ul, şi cu gripa, şi cu virusul sinciţial respirator sau cu rinovirusul etc., în acest moment gripa dă simptomele cele mai accentuate, cele mai accelerate şi cele mai nocive pentru sănătatea noastră pulmonară”, a arătat el.

"Când suntem răciţi, e bine să evităm să mergem în locuri aglomerate, pentru că există riscul de infecţie supraadăugată. Adică ai un virus, dar mai iei o bacterie sau alt virus şi atunci situaţia se poate complica”, a explicat medicul Cristian Oancea, pentru medikatv.ro.

Dată fiind creșterea numărului cazurilor de gripă pe teritoriul României, INSP - Institutul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor:

- Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;

- Respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului;

- Aerisirea zilnică a încăperilor;

-  Evitarea locurilor aglomerate;

-  Adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;

- Evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie.

Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și, mai ales, față de formele clinice severe ale acesteia, este vaccinarea antigripală.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni