ß
Gripa se răspândeşte rapid, iar tot mai mulți dintre noi ne gândim cum să ne întărim sistemul imunitar. Atunci când simțim că apare răceala apelăm la vitamine și minerale. Experții sunt de acord că vitamina D este vitală pentru sănătatea noastră.
Totuși, mai mult de jumătate din populația globului are un deficit de viamina D. Dacă nu ne expunem la lumina naturală a soarelui suficient sau nu consumăm alimente bogate în vitamina D, este posibil să nu menținem cantitatea adecvată a acestei vitamine în corp.
Cât de importantă este vitamina D
Vitamina D, cunoscută și sub numele de vitamina soarelui, ajută la reglarea cantității de calciu din organism, menținând oasele, dinții și mușchii sănătoși.
Alexandru Onofrei, medic chirurg, spune că vitamina D este considerată ”mai mult decât o vitamină”. Ea ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul, care sunt importante pentru sănătatea oaselor. Pe de altă parte, deficitul de vitamina D afectează oamenii pe tot parcursul vieții. Persoanele care nu primesc suficientă vitamina D pot suferi deformări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și osteomalacia (o înmuiere a oaselor) la adulți.
Medicii recomandă, de câțiva ani, administrarea continuă de vitamina D, fie că provine din suplimente, fie din alimentație, indiferent de anotimp. Expunerea la soare și consumul de pește gras sunt surse naturale importante, însă suplimentele au devenit o soluție practică pentru a asigura aportul necesar.
Doza zilnică recomandată de vitamina D
Medicul Alexandru Onofrei recomandă ca fiecare persoană să ia cel puţin 2.000 de unităţi de vitamina D pe zi.
”Vitamina D e în ultimul timp considerată mai mult decât o vitamină, este considerată un hormon care ajută foarte mult la imunitate. Ca idee, s-au făcut nişte analize, nişte medici au luat-o pe cont propriu şi au făcut analize unor pacienţi pe vremea COVID-ului. Cei mai grav şi cei care au şi decedat, cei mai mulţi dintre ei, aveau niveluri aproape indetectabile de vitamina D. Aşa că inclusiv cei care mai mergem pe afară şi mai mergem şi pe jos ar trebui totuşi să suplimentăm, chiar tot timpul anului”, a declarat Alexandru Onofrei, luni seară, la Medika Tv.
El a vorbit şi despre cantitatea de vitamina D care ar trebui administrată pentru că, în lipsa acesteia, ”în primul rând imunitatea se duce de râpă”.
”Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi. Statul la soare... nu recomand solarul pentru că nu produce de-ajuns de multă vitamina D şi în niciun caz statul foarte mult la plajă, iarăşi este o mare greşeală pentru că pot să apară cancerele de piele. Dar o plimbare şi suplimentarea de vitamina D ar trebui să facem toţi”, a spus Alexandru Onofrei.
Foto Imago