ß
  • PRO TV
  • Ce trebuie să mâncăm atunci când suntem răciți. Medic: "Să nu dăm hrană microbilor!"

Ce trebuie să mâncăm atunci când suntem răciți. Medic: "Să nu dăm hrană microbilor!"

Ce trebuie să mâncăm atunci când suntem răciți. Medic: "Să nu dăm hrană microbilor!"

După Sărbători, bolnavii cu viroze respiratorii şi gripă au umplut cabinetele medicilor de familie. Iar cei care sunt în stare mai gravă, cu complicații gripale ajung la urgențe și, de cele mai multe ori, necesită internare.

Medicii ne recomandă să ne vaccinăm antigripal cât mai repede, pentru a fi protejați de forme grave care pot duce chiar la deces. Perioada până la apariţia anticorpilor care previn boala sau o formă complicată este de 10-14 zile.

Alimentația este foarte importantă pentru o însănătoșire cât mai rapidă

Pe lângă medicamentele simptomatice, și alimentația joacă un rol important pentru a ne însănătoși. Atunci când avem gripă sau chiar și o simplă răceală nu prea avem poftă de mâncare. Totuși, trebuie să îi furnizăm corpului nutrienții necesari pentru a se pune pe picioare, prin consumul de alimente potrivite, care stimulează sistemul imunitar.

Alimentele cu aport mare de vitaminele C și D sunt importante pentru a stimula sistemul imunitar. Vitamina D se găsește în alimente bogate în antioxidanți cum ar fi ceaiul verde, ciupercile sau usturoiul. Vitmaina C este conținută în cantități mari în fructe precum kiwi, coacăze negre, citrice, ardei.

Specialiștii recomandă să evităm dulciurile, produsele de patiserie și alimentele ultraprocesate, în special atunci când suntem răciți.

„Foarte important este să nu-i dai hrană microbului. Ca să nu-i dai hrană este important să eviți tot ce înseamnă carbohidrați. Se regăsesc în tot ce înseamnă produse cerealiere, în special făina albă, tot ce înseamnă dulciuri, produse de patiserie. Foarte multe fructe, la fel, au glucoză și fructoză. Chiar dacă avem nevoie de vitaminele din fructe, dacă sunt foarte dulci nu mâncăm foarte multe atunci când suntem răciți pentru că au și carbohidrați pe lângă vitamine și minerale. Este important să consumăm cât se poate de multe salate, legume și dacă reușim să mâncăm", explică dr. Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Științe Medicale într-un interviu pentru medikatv.ro.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni