ß
După o carieră de succes în televiziune, Melania Medeleanu a decis să renunțe la lumina reflectoarelor pentru a se dedica unor cauze umanitare. Din 2016, și-a concentrat energia asupra MagiCAMP, un proiect pentru copiii cu afecțiuni oncologice, iar astăzi conduce propriul său ONG, Asociația Zi de Bine, și este trainer dicție și public speaking.
Melania Medeleanu și-a găsit pasiunea, scopul și sensul în a aduce bine celorlalți. Invitată recent la podcastul „Să vorbim de vorbă”, Melania a declarat că nu ar da viața ei de acum pe o carieră în televiziune, nici măcar pentru emoția și adrenalina pe care i-a provocat-o primul breaking news din istoria televiziunii. „Să vorbim de vorbă” este un demers care susține firescul mersului la psiholog într-un limbaj obișnuit, plin de empatie și chiar umor, realizat de Oana și Ion Andrei Puican - singurul cuplu de psihoterapeuți din România care vorbesc deschis, public, despre relații, despre ce înseamnă un cuplu fericit și cum să ajungem să trăim astfel în doi.
Învață constant de la copilul ei
În momentul în care a devenit mamă, i s-a schimbat viața, iar momentele petrecute cu fiul ei Radu sunt pline de revelații. Melania Medeleanu recunoaște că este surprinsă adeseori de replicile livrate cu nonșalanță de copil.
„Dacă mi-ar fi spus cineva cât e de greu să ai un copil, n-aș fi crezut. Acum pe lângă greu, a devenit amuzant, pentru că sunt la vârsta la care limbajul lor se dezvoltă din ce în ce mai mult, încep să spună lucruri și când îți dau câte o replică, te întrebi de unde a scos-o pe asta. Să nu mai zic că te uiți și spui: >”, povestește Melania.
Felul în care Radu reușește să-și exprime emoțiile, la 6 ani, o intrigă și o impresionează în același timp. Învață alături de fiul ei și, de multe ori, chiar de la el.
„Mi se pare fantastic felul în care reușește să pună emoții în cuvinte. Păi, neam de neamul meu nu a fost capabil să facă treaba asta. Momentul ăla în care îți spune > și se vede că e furios, dar faptul că el conștientizează că e furios și că pune asta în cuvinte… mie mi se pare fantastic. Mă bucur că învață lucruri pe care eu încă le mai am de învățat. Tot auzeam asta și mi se părea că e un clișeu faptul că învățăm împreună. Mă lași, eu am 46 totuși, știi? Dar chiar învățăm împreună și, mai mult decât atât, sunt momente în care, literalmente, mă învață”, mărturisește Melania.
Omul faptelor bune. Să fie Binele secretul succesului?
Asociația Zi de Bine este motorul unor inițiative caritabile cu impact profund. Conceptul lor este unic. În fiecare lună, Asociația alege o nouă cauză în care să se implice și pe care să o sprijine. Deși întâmpină multe obstacole, binele pe care îl sădește cu fiecare proiect e cea mai mare motivație de a continua.
„Eu nu cred niciodată că proiectele noastre sunt perfecte. Dar uneori mă arunc, pentru că gânditul prea mult la perfecțiunea asta amână lucrurile la nesfârșit. Niciodată nu o să fie perfect, nu o să ai niciodată toate datele pe masă, niciodată nu o să fie fără niciun fel de riscuri, încât să zici că acum e momentul și mă bag. Intenția este să fiu într-un proces de învățare, astfel încât să fie bine, iar la capătul experienței noastre, împreună, să lăsăm ceva bun în urmă”, spune Melania.
Cel mai recent proiect a fost despre persoanele care au pierdut pe cineva drag și au nevoie de alinarea durerii. „Plantați în amintire” a prins rădăcini în noiembrie 2022 cu primul parc în care fiecare copac reprezintă povestea cuiva drag care nu mai este printre noi.
„Totul a pornit de la faptul că nu știm să vorbim cu oamenii care au trecut printr-o pierdere. Și atunci, de la situația asta, am făcut acest proiect în care am plantat 100 de arbori, mesteceni, și fiecare copac a putut să fie adoptat de un om care a pierdut pe cineva drag. Fiecare copac are un cod QR – când îl scanezi, te duce pe site unde vezi povestea omului pe care l-ai pierdut și o fotografie. Acolo unde am pus copacii sunt alei, bănci. Este un parc, nu sunt cruci sau alte lucruri de genul acesta”, povestește Melania.
„Plec acasă ruptă după ce aud toate poveștile astea”
Deși inițial proiectul a fost gândit pentru o lună, oamenii au rezonat atât de mult cu ideea profundă din spatele lui, încât a devenit o acțiune continuă. Și astăzi mai poți adopta un copac. Ultimul parc inaugurat a fost în luna noiembrie a anului trecut.
„Suntem la al 8-lea parc. Am făcut în Lugoj, Oradea, București, Constanța, Brașov, Târgu Mureș și Câmpulung - pe care l-am inaugurat în luna noiembrie. Dorul n-are limite, n-are granițe. E peste tot, în toată țara, în toată lumea. Așa că proiectul ăsta, deși trebuia să fie un proiect de o lună, pentru un singur parc, s-a tot răspândit. Oamenii, când aud despre asta, vor să adopte și ei un copac”, spune Melania.
Poveștile impresionate trimise de oameni pentru copacul adoptat o emoționează de fiecare dată pe fondatoarea Asociației Zi de Bine. „Uneori a fost o boală, alteori a fost un accident rutier. Indiferent ce a fost, a fost foarte multă durere. Știu că singurul lucru pe care pot să-l fac este să ascult poveștile. Plec acasă ruptă, nu mai sunt om o perioadă după ce aud toate poveștile astea.”
Melania Medeleanu rememorează cu drag perioada în care a fost prezentatoare TV. Pe atunci, televiziunea era o platformă de exprimare mai liberă și creativă.
„Îmi place să cred că am prins perioada frumoasă a presei, o perioadă cu foarte multă efervescență creativă și o perioadă de foarte multă învățare. Vigilența nu era la cote maxime, exista libertate, dar așa învățai, pentru că aveai această libertate de a o da în bară de multe ori. Atunci șefii mei îmi dădeau feedback cu blândețe, chiar dacă era un feedback negativ, și asta m-a ajutat foarte mult. Am învățat, pentru că nu voiam să-i dezamăgesc și asimilam totul într-un ritm foarte rapid”, povestește Melania.
Deși ar putea, din punct de vedere „tehnic”, să se întoarcă pe ecran, Melania spune că televiziunea de azi nu o mai reprezintă.
„Aș mai putea astăzi să fac asta? Probabil că rațional spui da, dacă ai fi nevoit. Fizic, poți să o faci, că am învățat să țin emisia. Dar îmi place televiziunea de azi? Nu. Îmi aduc aminte că am văzut, la un moment dat, o moderatoare care spunea > în direct. Oh, Doamne! Când a coborât nivelul atât de mult? Cum poate cineva, care este moderatorul emisiunii, să vorbească așa? E un peisaj în care n-aș mai putea să respir!”, mărturisește fosta jurnalistă.
Totuși, este recunoscătoare pentru tot ce i-a oferit televiziunea și recunoaște că a fost o rampă de lansare bună pentru proiectele pe care le face astăzi.
„Ce fac astăzi e mult mai împlinitor decât toată viața pe care am petrecut-o în televiziune. Din nou, vorbesc cu drag și cu respect despre perioada aia în care am învățat foarte multe. A fost etapa mea de inițiere ca să pot face ce fac azi. Dacă n-aș fi învățat atunci să comunic, dacă n-aș fi căpătat atunci notorietatea pe care am căpătat-o, probabil că multe uși nu s-ar mai fi deschis. A fost o etapă necesară ca să ajung unde aveam nevoie de fapt să fiu, unde sufletul meu are nevoie să fie”, spune Melania.