ß
Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un weekend.
Și de această dată, bugetarii primesc încă o zi liberă, astfel ei vor avea o minivacanță de patru zile.
O nouă zi liberă pentru bugetari
Guvernul a stabilit ca ziua de vineri, 2 mai, să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Va fi făcută astfel legătura între ziua liberă de joi, 1 mai, declarată sărbătoare legală, cu ocazia Zilei Muncii, şi zilele nelucrătoare de weekend, 3-4 mai. În 4 mai este programat şi primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Zile libere 2025
Conform hotărârii Guvernului, ziua de 2 mai urmează să fie recuperată de personalul din instituţiile şi autorităţile publice prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru până la data de 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorităţi şi instituţii publice, iar munca astfel prestată în contul zilei de 2 mai nu va fi compensată cu timp liber.
”În cazul locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, ziua de vineri, 2 mai 2025, va avea caracterul unei zile normale de lucru”, precizează Guvernul.
24 ianuarie (vineri – Ziua Unirii Principatelor)
18 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
20 – 21 aprilie (duminică şi luni) – Paştele
1 mai (joi – Ziua Muncii);
2 mai (vineri) - zi liberă pentru bugetari
8 – 9 iunie (duminică şi luni) – Rusalii
15 august (vineri – Sfânta Maria);
30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei);
1 decembrie (luni – Ziua Naţională a României);
25 şi 26 decembrie (joi şi vineri – prima şi a doua zi de Crăciun).
Toate aceste zile libere sunt plătite și reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil. Nu afectează drepturile salariale și nici nu suspendă contractul individual de muncă.
Foto Imago