ß
  • PRO TV
  • Rafila: „Zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”. Recomandările INSP pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu HMPV

Rafila: „Zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”. Recomandările INSP pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu HMPV

Rafila: „Zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”. Recomandările INSP pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu HMPV

Institutul Naţional de Sănătate Publică -INSP- a transmis, vineri, precizări cu privire la Metapneumovirusul uman (HMPV). HMPV este un virus respirator obişnuit, urmărit în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI). Metapneumovirusul uman nu este un virus nou, acesta este întâlnit de mai mulţi ani.

Primul caz de metapneumovirus uman din România, raportat în luna noiembrie

INSP anunţă că au fost confirmate oficial două cazuri de metapneumovirus uman, al treilea – cel al femeii din Oradea – fiind în curs de validare.

”Primul caz detectat şi raportat, în luna noiembrie, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) este din Bucureşti. Un al doilea caz din Bucureşti a fost confirmat ieri, 9 ianuarie 2025, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, iar cazul din Oradea este în curs de validare”, anunţă INSP.

Rafila:„Zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”

Virusul HMPV produce o viroză „banală”, cunoscută de foarte mulți ani, infecțiile fiind „obișnuite”, a afirmat joi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că, în general, sunt afectați copiii.

„Virusul a fost identificat acum 20 de ani, nu știu de unde isteria asta cu metapneumovirusul (...). Purtarea măștii, o alternativă pentru cei bolnavi pentru a nu răspândi boala. Dar nu mă refer la metapneumovirus, ci mai degrabă la gripă (...). Și în sezoanele anterioare au fost cazuri. 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul următor, adică în anul 2022-2023, iar anul trecut an avut 7 cazuri.vorba despre nici o noutate (...)Nu există nici o evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România (...) Sunt zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”, a spus Rafila într-o conferință de presă.

Conform ministrului, în țara noastră, săptămânal, se înregistrează zeci de mii de cazuri de infectare cu metapneumovirus care are perioada de incubație de 3 – 6 zile. Simptomele sunt tuse, congestie și secreții nazale, febră, eventual dureri în gât moderate, grețuri, vărsături și diaree care dispar de obicei la tratamentul simptomatic. Nu există vaccin pentru prevenirea acestei infecții, a indicat ministrul.

RECOMANDĂRI

Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor:

- Spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun;

- Respectarea igienei tusei şi a strănutului: acoperirea nasului şi a gurii cu un şerveţel în timpul tusei şi al strănutului şi aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului şi a gurii în plica cotului în timpul strănutului;

- Aerisirea zilnică a încăperilor;

- Evitarea locurilor aglomerate;

-Adresarea la medicul de familie la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;

-Evitarea intrării în colectivitate şi în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne şi simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariţia acestora şi adresarea la medicul de familie.

- Îndemnăm populaţia să respecte măsurile de prevenire şi să contacteze medicul de familie în cazul apariţiei simptomelor respiratorii.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni