ß
  • PRO TV
  • Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru cu privire la HMPV: Pacienții NU sunt testați în mod obișnuit

Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru cu privire la HMPV: Pacienții NU sunt testați în mod obișnuit

Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru cu privire la HMPV: Pacienții NU sunt testați în mod obișnuit

Creșterea cazurilor de îmbolnăvire cu metapneumovirus, cunoscut sub prescurtarea HMPV, în nordul Chinei a provocat o alertă la nivel mondial. Experții îi îndeamnă pe cetățeni să fie atenți la simptome.

În prezent, o creștere ascunsă ar putea fi în curs, deoarece virusul HMPV poate pândi în organism zile întregi înainte de a provoca simptome revelatoare. Medicii spun că aceste creșteri de cazuri nu ar trebui să provoace îngrijorări nejustificate. Printre aceștia se numără și Dr. Tudor Ciuhodaru.

Într-o postare pe Facebook, medicul spune că acest virus nu este nou și, în general, provoacă infecții ușoare „ce se rezolvă în 7 zile”. Totuși, virusul se poate dovedi fatal la cei mai vulnerabili: sugarii, persoanele vârstnice și pacienții imunocompromiși.

"Trei lucruri importante despre metapneumovirus (HMPV) 

1. Nu este un virus nou!

Este un virus respirator comun care provoacă infecții ale căilor respiratorii inferioare și superioare. Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de acest virus deși a fost identificat la oameni de zeci de ani. Este o boală sezonieră care apare de obicei de la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, similar cu virusul respirator sincitial și gripă.

2. Nu ar trebui să vă faceți griji!

În general provoacă infecții ușoare, autolimitate ce se rezolva în 7 zile. Cei grupele de risc (vârstele extreme și la cei care sunt imunocompromiși (pacienți oncologici, medicație imunosupresivă sau cei cu afecțiuni respiratorii preexistente) pot prezența în 5-15% forme clinice severe și complicații.

3. Prevenția este cea mai importantă și include aceleași măsuri valabile pentru orice infecție respiratorie acută.

Virusul HMPV

- Reprezintă o cauză comună de îmbolnăvire în lunile mai reci (este pe locul doi după virusul respirator sincițial în ceea ce privește prevalența!!! dar nu este ceva pentru care pacienții sunt testați în mod obișnuit).

- Virus cunoscut din familia Penumoviridae care există din 2001. Cu toate acestea, unele dovezi serologice sugerează că virusul a fost răspândit cel puțin din 1958.

- Se răspândește în principal prin contactul apropiat cu o persoană infectată dar și prin atingerea suprafețelor contaminate.

- Perioada de incubație este de patru până la șase zile.

- Provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii (tușe, febră, congestie nazală și dificultăți de respirație) la adulții și copiii sănătoși (care de obicei se rezolvă de la sine fără tratament sau doar tratament simptomatic în 2 până la 5 zile) dar are potențialul de a provoca și forme clinice severe la grupele de risc.

- Simptomele se ameliorează în aproximativ 7 zile

- Complicații precum bronșiolita și pneumonia apar la 5-15% din cazuri și pot fi severe, în special la sugari, copii mici, adulți mai în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Rețineți!

1. Aproape fiecare copil va fi infectat cu MPV până la vârsta de 5 ani, dar pot apărea și reinfecții la adult.

2. Virusul a fost identificat în mai multe țări-inclusiv SUA și Canada. În 2023 Statele Unite au fost martorii unei creșteri de 11% a cazurilor de MPV.

3. Tratamentul este doar simptomatic și de suport. În prezent nu există o terapie antivirală specifică și nici un vaccin. Prevenția este cea mai importantă."

Foto Facebook

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni