ß
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România, a vorbit despre mesele pe care trebuie să le aibă românii după sărbătorile de iarnă.
După o perioadă în care toată lumea și-a făcut de cap și a mâncat peste măsură, fără a se gândi la kilogramele în plus, românii se gândesc cum să slăbească. Și, pe lângă faptul că sălile de fitness vor fi pline în perioada următoare, medicii nutriționiști vin și cu sfaturi utile în legătură cu alimentele pe care trebuie să le mâncăm.
Mihaela Bilic afirmă că în această perioadă ar trebui să mâncăm doar carne și legume și să reunțăm la făinoasă.
„Cu ce se combină carnea și care e porția corectă? În carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături. Dacă țineți la siluetă, în farfurie rămân doar carnea și legumele, făinoasele dispar.
Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară. Chiar dacă a trecut de ora 18.00, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit. Mergeți în multe vizite și sunteți obligați să mâncați mai mult decât de obicei? Friptura cu salată este soluția ideală! Și tot cu aceeași rețetă scăpați rapid de kilogramele în plus, dar nu acum, după sărbători”, a spus Mihaela Bilic.
Mai mult decât atât, aceasta a dezvăluit și cum ar trebui gătită carnea.
„Nu toate bucățile de carne sunt la fel. Cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile sunt diferite, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de patru ori mai mult fier decât pieptul. Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit, dar și de gradul de împănare, grăsimea dă gust și savoare.
Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută. La căldură, proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută. Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă. De reținut: carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă.
Chiar dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii, doar formează o crustă crocantă. În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250-300 cal pentru ceafă și costiță. La pui și curcan, îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime”, a încheiat medicul nutriționist.
foto: PRO TV