ß
Un stil de viață agitat te poate face să pui pe pauză obiceiuri esențiale pentru dezvoltarea ta, cum ar fi lectura. Chiar dacă pare greu de integrat în programul tău încărcat, există soluții care te pot ajuta să citești mai mult, fără eforturi majore. Descoperă în continuare câteva idei practice și lasă-te inspirat să redescoperi bucuria cititului.
Pornește de la programul tău obișnuit și schițează pe fiecare interval de timp activitățile zilnice. Acest lucru te va ajuta să observi perioadele mai libere din agenda ta și să încerci să valorifici momentele, chiar și scurte, de repaus, cu câteva pagini din ebooks in romana sau în engleză.
De exemplu, o variantă este să te folosești de pauza de cafea. Tot ceea ce ai de făcut este să savurezi băutura preferată în timp ce parcurgi o carte. Într-o astfel de situație, cititul pe telefon sau pe tabletă îți oferă comoditate și flexibilitate. Cărțile în format electronic sunt perfecte pentru un stil de viață activ.
Pe baza programului tău, stabilește un obiectiv realist, cum ar fi să aloci zilnic o jumătate de oră pentru citit sau să parcurgi 15-20 de pagini. Ia în considerare că vor exista și perioade în care vei citi mai puțin. În schimb, în vacanțe, vei putea dedica mai mult timp acestei activități. Aplicațiile mobile, cu statistici utile, precum numărul paginilor citite lunar, te vor ajuta să monitorizezi mai ușor progresul.
În plus, o idee inspirată este să ai mereu cu tine o carte, fie că este una fizică, fie sub formă de ebook sau audiobook în telefon. Astfel, o aplicație de streaming pentru lectură, pe care o ai mereu la îndemână, poate fi un mod eficient de a citi chiar și în situațiile în care ai la dispoziție doar câteva minute.
Îți place un roman captivant, dar vrei să înveți și tehnici de dezvoltare personală sau să găsești rețete rapide? Ascultă în paralel cărți din domenii diferite, pentru a-ți satisface toate curiozitățile.
De exemplu, poți începe ziua cu câteva pagini dintr-o carte de dezvoltare personală, cum ar fi „Atomic Habits” de James Clear, iar seara să te relaxezi cu un roman precum „Marilyn and Me” de Min Jin Lee. Dacă ești obosit sau vrei ceva mai ușor, răsfoiește o carte de rețete rapide, cum ar fi „30-Minute Meals” de Jamie Oliver.
Un alt beneficiu al acestei abordări este flexibilitatea: poți trece la o lectură mai lejeră atunci când simți că nu te poți concentra. Pentru a alege cu încredere o carte, citește câteva recenzii online sau rezumate care să te ajute să decizi dacă merită timpul tău.
O variantă utilă este să asociezi audiobook-urile cu anumite activități, de exemplu, atunci când conduci sau faci sport. Poți crea și o rutină zilnică, în care drumul până la locul de muncă este dedicat lecturii.
Valorifică și perioadele scurte de timp, așa cum sunt cele în care stai la coadă, în diverse situații. Deși pare puțin să dedici doar câteva minute, toate aceste momente luate împreună te vor ajuta să treci mai repede prin titlurile care te interesează. În plus, variantele audio sunt la îndemână și atunci când te simți obosit.
Un club de lectură te poate ajuta să gestionezi mai bine obiectivele propuse. Participă la un bookclub organizat de librării, cercuri literare sau chiar de prietenii tăi. Vei socializa cu alte persoane pasionate de lectură, care te vor încuraja să îți faci și mai mult timp pentru citit.
O altă variantă la îndemână este cea a unui poster răzuibil, de tipul Top 100 cărți clasice. Fiecare titlu îți va da un sentiment de împlinire, iar după ce vei finaliza posterul, vei avea un motiv suplimentar de satisfacție.
Folosește un decor atractiv, cum ar fi o sursă caldă de lumină și un ghiveci cu flori, și amenajează un colț dedicat lecturii de acasă. Iar câteva cărți puse la capul patului sau pe masa de cafea te pot motiva să citești.
Profită de câteva momente pentru a-ți rearanja biblioteca, dar și de a organiza ebook-urile și audiobook-urile. Adaugă la favorite titlurile pe care vrei să le citești în perioada următoare. Transformă această activitate într-un obicei, de exemplu, la fiecare început de lună adăuga noi titluri și bifează-le pe citite.
Chiar dacă ritmul vieții este unul rapid, ai nevoie de deconectare și relaxare, iar cititul devine o formă de a avea grijă de tine. Cum audiobook-urile și ebook-urile oferă flexibilitate și comoditate, te poți bucura de plăcerea lecturii și în momentele libere de peste zi. Tu ce îți propui să citești în perioada următoare?
Sursă foto: Shutterstock