ß
  • PRO TV
  • (P) 7 moduri de a face învățarea mai distractivă - rolul poveștilor audio în dezvoltarea gândirii celor mici

(P) 7 moduri de a face învățarea mai distractivă - rolul poveștilor audio în dezvoltarea gândirii celor mici

(P) 7 moduri de a face învățarea mai distractivă - rolul poveștilor audio în dezvoltarea gândirii celor mici

Într-o lume în continuă mișcare, captarea atenției copilului poate părea o adevărată provocare. Din fericire, există soluții interactive care transformă învățarea într-o experiență plăcută și captivantă. Printre acestea, poveștile, fie citite, fie ascultate sub formă de audiobooks, reprezintă o metodă excelentă de a combina distracția cu educația.

Descoperă mai jos mai multe moduri prin care poți folosi poveștile din audiobooks ca momente prin care copilul tău explorează lumi noi, învață lecții valoroase și își dezvoltă inteligența emoțională, în timpul liber.

1.   Creează o atmosferă magică

Împodobirea bradului sau pregătirea unei căsuțe din turtă dulce sunt câteva dintre activitățile îndrăgite de copii. Poți da o valoare specială acestor momente cu ajutorul poveștilor emoționante, din care cel mic află mai multe despre magia sărbătorilor de iarnă.

De aceea, o idee inspirată este să alegi, de exemplu, un audiobook cu povesti pentru copii, cum ar fi Mortimer și Magia Crăciunului, de Karma Wilson sau alte istorioare de sezon. Iar un advent calendar, cu o serie de povești diferite în fiecare zi, îi va stimula curiozitatea și inteligența emoțională.

2.   Încurajează-l să înțeleagă mai bine emoțiile

Uneori, este dificil pentru cel mic să recunoască anumite emoții, precum încrederea, curajul sau empatia, fără exemple concrete. În acest caz, audiobook-urile pot fi soluția potrivită, deoarece prezintă diverse situații din care copilul poate învăța.

Copiii au nevoie de personaje cu care să se identifice, iar întregul lor univers devine o poveste plină de indicii despre lume și despre ei înșiși. Seara, profită de momentele de relaxare și încurajează-l pe cel mic să-ți împărtășească ce a făcut pe parcursul zilei. Pentru a-l ajuta să-și exprime emoțiile, îi poți pune să asculte o poveste în care acțiunea e asemănătoare cu peripețiile prin care cel mic tocmai a trecut. Astfel, copilul are oportunitatea de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă și va înțelege mai bine cum să-și gestioneze propriile sentimentele.

În plus, încurajează-l să deducă ce simt personajele implicate. Acest exercițiu constructiv îl ajută să devină un ascultător activ și să înțeleagă mai ușor emoțiile celor din jurul său.

3.   Ajută-l pe cel mic să-și dezvolte o nouă pasiune

Dacă ai un copil pasionat de tenis, pictură sau chiar astronomie, audiobook-urile care abordează astfel de subiecte îl pot încuraja să-și urmeze visul. Iar tu îl vei susține să-și exploreze pasiunile în timpul liber, într-un mod constructiv.

Astfel, poate afla mai multe lucruri despre un subiect care îl atrage cu adevărat. În plus, are oportunitatea de a explora anumite concepte și de a-și dezvolta gândirea critică, prin intermediul unor activități antrenante.

4.   Transformă învățarea unei limbi străine într-o plăcere

Încurajează-l să asculte în fiecare zi 10-15 minute dintr-o carte în limba engleză, de exemplu. Oferă-i posibilitatea de a alege texte clasice, precum Treasure Island, legende din mitologia antică sau o altă temă de interes.

Această activitate îi dezvoltă memoria auditivă și vocabularul. În același timp, îl ajută să asocieze mai ușor cuvintele cu un context specific. În funcție de vârsta copilului, poate fi util ca el să asculte vocea naratorului, în timp ce urmărește și textul scris.

5.   Simplifică-i calea spre o cultură generală solidă

Stabilește împreună cu cel mic o rutină de valorificare a timpului liber, prin îmbogățirea culturii generale. În acest sens, o idee inspirată sunt versiunile audio despre istoria lumii sau viața unor personalități precum Aurel Vlaicu, Albert Einstein sau Pablo Picasso.

Enciclopedia animalelor sau a fenomenelor naturale reprezintă un mod atractiv de a descoperi lumea înconjurătoare. Acestea sunt utile și atunci când ai planificat o călătorie cu mașina sau cu avionul. Le poți descărca ușor pe cele preferate, pentru a avea oricând acces la ele, chiar și fără internet, și să-l încurajezi pe cel mic să le asculte pe drum.

6.   Încurajează-l să exploreze poveștile clasice în moduri diferite

Probabil că orice copil este fascinat de desenele animate, iar Mickey Mouse și Regele Leu, fie că sunt povestite în română sau în engleză, sunt doar câteva exemple îndrăgite. Așa că după ce a terminat și varianta audio, propune-i să găsească asemănările și deosebirile între versiunea ecranizată și povestea ascultată. Îl poți ajuta, astfel, să-și dezvolte și gândirea critică.

Basmele unor scriitori îndrăgiți, precum Hans Christian Andersen, dar și cele ale unor autori români sunt o altă opțiune interesantă. Audiobook-urile, precum Prâslea cel Voinic sau Harap-Alb, pot completa lectura cărților pentru școală.

7.   Stimulează-i creativitatea cu aventurile fantasy

Cum cei mici sunt atrași imediat de o lume inedită, unde personajele au abilități neobișnuite și au loc întâmplări misterioase, această categorie este una apreciată. Așa că vocile de impact folosite în celebra poveste Cartea junglei sau în romanul Vrăjitorul din Oz vor impulsiona creativitatea și curiozitatea copilului.

Totodată, îl vor determina să pună mai multe întrebări sau chiar să dea poveștilor un alt final, stimulându-i astfel creativitatea.

Audiobook-urile sunt o opțiune la îndemână atunci când vrei să-i încurajezi o pasiune copilului tău, să îl ajuți să învețe o limbă străină sau să-și dezvolte inteligența emoțională. Astfel, acestea pot fi instrumente utile și educative atât pentru cel mic, cât și pentru întreaga familie. Tu ce audiobook vrei să asculți împreună cu micuțul tău?

Sursă foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni