ß
  • PRO TV
  • Cât de periculoasă este carnea de porc crudă sau gătită insuficient? Avertismentul specialiștilor

Cât de periculoasă este carnea de porc crudă sau gătită insuficient? Avertismentul specialiștilor

Cât de periculoasă este carnea de porc crudă sau gătită insuficient? Avertismentul specialiștilor

În pragul sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică atrag atenția asupra consumului de carne crudă sau gătită insuficient.

Carnea de porc este carnea acestui sezon! Dar consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic ascunde multe pericole pentru sănătate.

Potrivit specialiştilor, chiar şi consumul unei cantităţi mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc de trichineloză.

Cât costă analiza pentru depistarea Trichinelozei

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii veterinari ne sfătuiesc să duceam carnea la laborator pentru analiză. Examinarea cărnii pentru parazitul Trichinella este obligatorie și poate fi realizată la centrele autorizate, unde costurile variază între 26 și 90 de lei plus TVA.

Ce este Trichineloza

Trichineloza, cunoscută şi ca trichinoză, este o boală infecţioasă determinată de larve ale unor viermi paraziţi.

"Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă", susţin specialiştii INSP.

Simptome Trichineloză

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca şi carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile.

Evoluţia se derulează în trei faze, după cum decurge ingestia infestantă de aliment:

1. fază intestinală la 1-2 zile, care se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominale.

2. faza de diseminare a larvelor în sânge, ce apare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.

3. fază tisulară de închistare a larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică, când larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.

Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. În formele severe pot apărea complicaţii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul.

Tratamentul pentru Trichineloză se face la recomandarea medicului care va urmări evoluţia clinică după administrarea medicamentelor. Receptivitatea faţă de boală este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, reîmbolnăvirile fiind posibile.

Măsuri de prevenire

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, INSP recomandă:

* achiziţionarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar;

* aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;

* trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;

* să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;

* înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 - 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm;

* să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri);

* curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea;

* spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude;

* să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci);

* să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni