ß
Mircea Diaconu a murit sâmbătă, 14 decembrie, la vârsta de 74 de ani. Actorul suferea de cancer de colon. Mircea Diaconu s-a luptat câțiva ani cu teribila boală, a urmat tratament specializat, dar, în cele din urmă, cancerul l-a răpus.
Trupul neînsufleţit al actorului Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 11.00 - 16.00, în foaierul teatrului Nottara, unde colegii de breaslă şi admiratorii îi vor putea aduce un ultim omagiu, au precizat reprezentanţii instituţiei.
"Teatrul Nottara își exprimă profundul regret pentru pierderea marelui actor Mircea Diaconu. Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați luni, 16 decembrie, între orele 11:00-16:00, la Teatrul Nottara, unde va fi depus. Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai importanți actori ai scenei și ecranului românesc, cu o carieră remarcabilă în teatru și film. Între anii 2001-2011, a fost directorul Teatrului Nottara. Transmitem condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au îndrăgit. Odihnească-se în pace!"
Actorul ar fi împlinit 75 de ani pe 24 de decembrie, în ajunul Crăciunului. Înmormântarea va avea loc marţi, la cimitirul din Săftica, într-un cadru restrâns.
Mesaje emoţionante la moartea actorului Mircea Diaconu
Lumea cinematografiei este în doliu. Ștefan Bănică, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea se numără printre cei care şi-au exprimat regretul şi au transmis mesaje de condoleanţe, după aflarea teribilei veşti. Ei au împărtăşit amintiri dragi cu marele actor.
"M-am intristat, fără cuvinte, când am auzit astăzi că Mircea Diaconu nu mai e printre noi. Cu două zile in urmă, mă uitam pe youtube, într-o pauză de filmări, la "Scrisoarea pierdută", pusă de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, exact la prima scenă, în care apar Brânzovenescu și Farfuridi, jucați de Mircea Diaconu și Dem Radulescu. Deși am vazut-o de zeci de ori, râdeam și mă bucuram cu aceeași poftă. Erau geniali! Consider că Mircea Diaconu a fost și rămâne un uriaș actor în film și în teatru, poate primul actor din filmul românesc care a abordat stilul “minimalist“, cum se spune în filmul de azi. Dumnezeu să-l odihnească! Se duce să completeze în ceruri distribuția fabuloasă din "Scrisoarea pierduta". Drum lin printre stele" … a scris Ștefan Bănică pe contul de FACEBOOK.
"Astăzi ne-a părăsit marele nostru actor, Mircea Diaconu. Vom păstra în memorie rolurile sale memorabile, dar şi replicile savuroase care l-au făcut celebru. La fel cum ne vom aminti de implicarea sa în momentele cheie din istoria modernă a României, atunci când societatea avea nevoie de repere credibile. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Drum lin, maestre!", a scris prim-ministrul, sâmbătă, pe Facebook.
Și Gabriela Firea și-a exprimat regretul pe rețelele de socializare: "A căzut cortina de final pentru încă o stea a teatrului și filmului românesc, actorul Mircea Diaconu. Maestrul Diaconu a părăsit scena, după o viață dedicată oamenilor, publicului spectator și românilor pe care i-a reprezentat cu cinste în politică. „Filantropica” sau „Buletin de București” sunt filme cunoscute de toți românii unde Mircea Diaconu a avut rolul principal. Peste trei decenii numele său s-a legat de Teatrul Nottara din București, pe care l-a și condus. Dumnezeu să-l odihnească pe Mircea Diaconu."
Mesajul UNITER
"*In memoriam MIRCEA DIACONU (24 decembrie 1949 – 14 decembrie 2024)*
Am aflat cu mare tristețe că s-a stins din viață MIRCEA DIACONU, îndrăgit actor de teatru și film, membru marcant al Uniunii noastre. Mircea Diaconu a interpretat zeci de roluri memorabile în spectacole și filme de succes și a fost timp de 7 ani directorul Teatrului Nottara din București. A avut o carieră remarcabilă și a fost, de asemenea, ministru al Culturii, profesor universitar, un om dedicat realității sociale și politice din țara noastră.
Rămânem cu un gând frumos pe care l-a împărtășit cu noi, publicul, într-un interviu dat în ianuarie anul acesta: ca modus vivendi, pentru a fi fericiți, Mircea Diaconu a păstrat în minte, din povestirile mamei, un sfat primit de la bunica sa: „Să trăim fiind plăcuți lui Dumnezeu, asta e treaba noastră...”. Și am mai reținut: „Ai o treabă de făcut, fă-o cât poți de bine, pentru că cineva va vedea acest lucru și vei putea face pasul următor.”
Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, în foierul Teatrului Nottara. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica. Condoleanțe familiei îndurerate și colegilor din teatru în aceste momente de grea încercare. Dumnezeu să-l odihnească în lumină și pace!"
Mesajul Ministerului Culturii
"Actorul Mircea Diaconu ne-a părăsit, la vârsta de 74 de ani. Cunoscut pentru talentul său remarcabil și carisma deosebită, Mircea Diaconu lasă în urma lui o moștenire artistică impresionantă, cu roluri memorabile în filme și piese de teatru care au marcat generații întregi. Mircea Diaconu a debutat în anii ’70 și a continuat să fie o prezență constantă pe scena culturală românească, fiind apreciat atât pentru interpretările sale profunde, cât și pentru umorul său inconfundabil. Dispariția sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au admirat și l-au iubit. Rămâne un simbol al talentului și al pasiunii pentru artă, iar amintirea sa va trăi prin fiecare rol jucat și prin fiecare zâmbet adus de-a lungul anilor, pe fețele spectatorilor. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
Mircea Diaconu stătea în casa părintească
Încă de anul trecut, marele actor se retrăsese la țară. Mircea Diaconu locuia în casa părintească din județul Argeș. Actorul Mircea Diaconu s-a născut pe 24 decembrie 1949, în comuna Vlădești, județul Argeș. Aici actorul și-a petrecut copilăria.
Foto Facebook