ß
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București demarează proiectul: Plantarea primei mini-păduri dintr-un campus universitar din România, cu 6000 de arbori și arbuști.
Studenții, cadrele didactice, voluntarii și comunitatea USAMV București va începe proiectul de plantare pe 5 decembrie 2024, ora 09:00, în vecinătatea Parcului Dendrologic al campusului din Bd. Mărăști, nr.59.
Evenimentul este organizat de USAMV București, împreună cu Facultatea de Horticultură și Facultatea de Agricultură, cu sprijinul logistic oferit de Asociația „Plantăm Fapte Bune în România”. Dorim împreună crearea unui model de bună practică în ceea ce privește plantarea și întreținerea vegetației urbane.
O pădure urbană din 6000 de arbori și arbuști autohtoni
În cadrul proiectului vor fi plantați 6000 de arbori și arbuști autohtoni, selectați pentru a crea un ecosistem divers și sustenabil. Acest tip de pădure urbană, de dimensiuni reduse, contribuie la îmbunătățirea calității aerului, la creșterea biodiversității și crearea unor spații verzi care să inspire comunitatea. Suprafața destinată acestei mini-păduri urbane va fi situată la periferia Grădinii Botanice, păstrând o zona tampon de vizibilitate optimă, care asigură siguranța deplasării pietonilor. Delimitarea va fi ușor sesizabilă, astfel încât să nu se constituie „fracturi” vizuale în peisajul campusului universitar, ci să asigure o mică perdea de protecție pentru Grădina Botanică, cu zone care se vor întrepătrunde armonios și natural cu cele deja existente.
Mini-pădurea sau ”Tiny forests” este mai mult decât un proiect universitar. Este o invitație la acțiune, o demonstrație a modului în care se pot reconstrui ecosisteme, chiar și în mijlocul unui oraș. Prin implicarea comunității academice – cadre didactice și studenți, dar și a partenerilor, USAMV București își reafirmă angajamentul față de educație, sustenabilitate și protecția mediului. Deschisă către comunitate, USAMV București invită toți cei interesați de ecologie, biodiversitate și soluții pentru un viitor mai verde sunt să participe la acest proiect de referință.
Mini-pădurea urbană ”Tiny forests„ este un concept japonez, care are la bază metoda Miyawaki, numită după numele creatorului (Akira Miyawaki), un botanist și ecologist japonez, foarte interesat de fitosociologie și de modul cum interacționează speciile de plante între ele, în comunitățile vegetale.
Conceptul se bazează pe o nouă abordare de plantare, folosind o gamă foarte variată de specii de arbori nativi, autohtoni, plantați la distanțe foarte mici, pe o suprafață restrânsă, care nu necesită intervenții majore de întreținere, după plantare.
Metoda Miyawaki permite dezvoltarea unei păduri dense, bazată pe principiile reîmpăduririi, care va da naștere unui ecosistem dinamic, complex și stratificat, adaptat mediului local, cu beneficii multiple la nivelul zonei: atenuarea efectului de insulă de căldură urbană, creșterea suprafețelor acoperite cu vegetație lemnoasă, creșterea și conservarea biodiversității, reducerea poluării cu noxe, pulberi, zgomot, îmbunătățirea calității aerului; stocarea carbonului în sol, reducerea eroziunii solului, îmbunătățirea funcției estetice a zonei, asigurarea unui microclimat îmbunătățit prin creșterea umidității atmosferice sau scăderea temperaturilor în sezonul cald, îmbunătățirea sănătății fizice și psihice, crearea spațiilor reziliente de loisir și recreere, reducerea stresului utilizatorilor etc.
Conceptul a fost recunoscut în anul 2006 și apreciat cu Premiul Blue Planet (echivalentul Premiu Nobel pentru ecologie) și a fost utilizat cu succes în peste 3 000 proiecte, în toată lumea.
Sursa: https://www.creatingtomorrowsforests.co.uk/blog/the-miyawaki-method-for-creating-forests
Tradiție în educație și cercetare de 172 de ani!
USAMV București este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România. Cu o tradiție de 172 de ani, universitatea oferă un mediu academic excelent și oportunități de carieră remarcabile. În prezent, peste 12.000 de studenți studiază în cadrul celor șapte facultăți, fiecare dedicată pregătirii profesionale în domenii esențiale pentru dezvoltarea durabilă a societății - Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii, Facultatea de Management și Dezvoltare Rural
Pentru mai multe informații puteți vizita www.usamv.ro.