ß
  • PRO TV
  • Ce crede cu adevărat Călin Georgescu despre Vladimir Putin. A spus asta înainte de a candida la președinție

Ce crede cu adevărat Călin Georgescu despre Vladimir Putin. A spus asta înainte de a candida la președinție

Ce crede cu adevărat Călin Georgescu despre Vladimir Putin. A spus asta înainte de a candida la președinție

După primul tur al alegerilor prezindențiale, lui Călin Georgescu i-au fost aduse mai multe critici, pentru că din unele declarații rostite în spațiul public a dat de înțeles că i-ar simpatiza pe ruși.

În discursurile sale din campania electorală, Călin Georgescu a spus doar că îl vede pe Vladimir Putin drept un adevărat lider care își iubește țara. După alegeri, a preferat să nu mai răspundă la întrebări legate de Rusia.

Puțini știu însă că în cartea sa, „Cumpăna României”, există un capitol care se numește „Rusia”.

Luiza Șora, soția regretatului scriitor și filosof român Mihai Șora, a citit volumul de 192 de pagini a lui Georgescu și a scos câteva fragmente.

„Las aici un fragment (paginile 160-162). Poate că ar trebui să ajungă și la preoții noștri, vrăjiți de vorbele lui închinătoare la cepele aurite ale bisericii lui Kiril, la „apa sfântă“ de la Kremlin”, spune scriitoarea”:

►„Este o împrejurare fericită că atât poporul român, cât şi cel rus se împărtășesc cu apa marelui fluviu al spiritualității creștin-ortodoxe, care va curge în veșnicie. Trebuie să știm de unde este bine să bem apa sfântă, aducătoare de liniște şi pace, pentru a realiza construcții spirituale care dăinuiesc în timp.
Rusia actuală nu este antioccidentală, ci doar antiglobalistă. Şi este deschisă către nou. Iar axa solidă Berlin-Moscova este o realitate de necontestat, oferind teme de reflecție importante pentru cine înțelege șahul mare, diplomatic şi economic. Rusia este o piață uriașă, care are cerințe uriașe de infrastructură și proiecte, își are locul său bine stabilit în economia globală și se află instalată pe un parcurs de dezvoltare, în conjuncție cu vastul spațiu eurasiatic. Sunt convins că Rusia nu dorește conflicte, de niciun fel, ci dezvoltare. Ea oferă o zonă de oportunități în plan economic pentru toți, cu condiția să nu ne lăsăm sugrumați de lozinci şi prejudecăți.
Rusia nu este o Uniune Sovietică mai restrânsă teritorial şi mai slăbită. Când vorbim despre Rusia, trebuie să ne referim la ceea ce este această țară în realitate şi nu la imaginea falsă din mintea noastră.
Occidentul i-a aplicat o lovitură dură tocmai când era pe drumul cel bun. Anatemizarea președintelui Putin ne demonstrează că direcția tradițional-naționalistă a Rusiei de astăzi nu este văzută cu ochi buni de Noua Ordine Mondială neoliberală.
Orice părere am avea despre Vladimir Putin, realitățile actuale confirmă că președintele Rusiei are dreptate: multe țări euro-atlantice s-au îndepărtat de rădăcinile lor, inclusiv de valorile creștine. Au adoptat politici ce plasează pe același plan familia cu mai mulți copii şi parteneriatul între persoane de același sex, credința în Dumnezeu alături de credința în Satana.
Putin este un naționalist care nu vrea să mai audă de Noua Ordine neoliberală și rușii îl aplaudă pentru această atitudine curajoasă. Popularitatea sa derivă din apărarea consecventă a intereselor rusești.“ Și tot așa... Putinism în formă continuată, spune scritoarea care a lăsat și o concluzie după ce a citit cartea. 

„Pe scurt: un delir halucinatoriu cosmetizat în proiect de țară. Propoziții cu valoare de adevăr în contexte mesianice. Absurdități formulate sentențios și ultimativ. Maculatură cu pretenții științifice. Autorul Georgescu este un pericol public pentru oamenii care nu au exercițiul lecturii, care sunt vizitați de resentiment ori cu plaje ample de analfabetism funcțional”, scrie Luiza Șora. 

Vezi și alte fragmente din cartea lui Călin Georgescu, unde vorbește despre România și „Planul de acțiune“ pentru țară

Vezi și: 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni