ß
La început anului 2022, pe numele lui Călin Georgescu a fost deschis un dosar penal, după mai multe afirmații controversate pe care le-a făcut. Sesizarea a fost făcută din oficiu, după ce acesta și-a exprimat opiniile, în cadrul unor emisiuni televizate.
Gallery
Călin Georgescu este cel mai controversat politician al ultimilor ani. După ce a ieșit pe primul loc în turul I al alegerilor, în urma unei campanii desfășurate pe TikTok, încep să fie readuse la lumină problemele pe care acesta le-a avut cu legea.
În urmă cu aproximativ trei ani, în timp ce ocupa funcția de președinte de onoare AUR, Călin Georgescu i-a lăudat, în cadrul unor emisiuni televizate, pe Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu, două persoane găsite vinovate pentru crime de război și pentru genocid.
În cadrul unei emisiuni, Călin Georgescu a mărturisit că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu „s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, numindu-l, de asemenea, „martir” pe Ion Antonescu.
Dosarul penal a lui Călin Georgescu a fost deschis în temeiul art 5. Din OUG 31/2002, ordonanță care face referire la interzicerea organizațiilor, a simbolurilor și a faptelor cu caracter legionar, fascist, xenofob sau rasist, dar și la interzicerea promovării cultului persoanelor găsite vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de săvârșirea crimelor de război.
Pe 31 ianuarie 2021, în timpul unei emisiuni difuzate pe un post de știri, Calin Georgescu a declarat că liderul legionar Zelea Coreanu și Ion Antonescu au făcut „și fapte bune”, dar și fapte despre care nu poate vorbi, dar pe care, însă, „trebuie să le demonstreze istoricii”.
Mai mult decât atât, a continuat să îi numească „martiri” pe Antonescu și pe Codreanu, adăugând faptul că „față de martiri, nu poate să aibă păreri”, dar și să precizeze că „legionarii sunt eroi ai României”.
Conform Digi24,regimul național legionar, care a fost condus de Ion Antonescu, a legiferat mai multe măsuri de excludere a evreilor din viața publică. După doar un an de când regimul a fost instaurat în România, violențele fizice împotriva evreilor au atins un nivel alarmant, începând deportarea masivă a acestora în Transnistria, unde cei mai mult și-au pierdut viața, în lagăre.
Începând cu anul 2002, în România, promovarea cultului persoanelor vinovate de genocide este considerat infracțiune și se pedepsește cu până la trei ani de închisoare.
Sursa foto: Instagram