• PRO TV
  • Interviu exclusiv cu Ulf Kvensler, autorul romanului Sarek: „Cred că ar trebui să fim deschiși la ideea că oamenii se schimbă în timp!”

Interviu exclusiv cu Ulf Kvensler, autorul romanului Sarek: „Cred că ar trebui să fim deschiși la ideea că oamenii se schimbă în timp!”

Interviu exclusiv cu Ulf Kvensler, autorul romanului Sarek: „Cred că ar trebui să fim deschiși la ideea că oamenii se schimbă în timp!”

Ulf Kvensler are o lungă carieră încununată de succes ca scenarist, regizor și producător de televiziune. La început comediant, în ultimii ani a scris drame, horror și thrillere. Este creatorul și autorul multor seriale cu mare priză la public. Sarek este publicat în peste 20 de țări, nominalizat la Premiul Crimetime pentru debut și la Cartea Anului în Suedia.

Sarek, de Ulf Kvensler, roman răsplătit cu Premiul Academiei Suedeze de Literatură de Suspans, pentru Cel mai bun debut, apărut anul acesta în limba română la Crime Scene Press, este un thriller psihologic captivant care îi va ține în priză pe iubitorii de suspans și pe cei pasionați de aventuri montane. Povestea urmărește un grup de prieteni care pleacă într-o excursie în sălbăticia misterioasă și neiertătoare a Munților Sarek din Suedia, o regiune cunoscută pentru frumusețea și izolarea sa extremă. Ceea ce începe ca o escapadă obișnuită se transformă rapid într-un coșmar, pe măsură ce tensiunile dintre ei escaladează, iar elemente întunecate din trecutul fiecăruia ies la suprafață. Pe fundalul peisajului sălbatic și imprevizibil, personajele se confruntă nu doar cu forțele naturii, ci și cu propriile frici și secrete, într-o luptă intensă pentru supraviețuire.

Trei prieteni merg în fiecare an în drumeții în nordul îndepărtat al Suediei. Annei și lui Henrik le e greu să refuze atunci când Milena își dorește ca iubitul ei, Jacob, să participe și el anul acesta. Anna e copleșită de sentimentul că-l recunoaște de undeva, dar nu izbutește să-și dea seama de unde. Însă nu trece mult timp și drumeția se transformă într-un coșmar, atunci când se dovedește că venirea lui Jacob a fost o decizie care le va schimba viața tuturor. Un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână, cu acțiunea petrecându-se pe culmile înzăpezite ale unui munte pe cât de spectaculos, pe atât de necruțător.

​Pe lângă narațiunea care menține suspansul la cote înalte pe tot parcursul lecturii, cititorii se pot bucura și de descrierea priveliștii splendide din munții Sarek, care îți taie răsuflarea. Pentru cei care iubesc excursiile la munte și traseele de zile în șir cu cortul în spate, romanul acesta este un adevărat regal. Pentru a se documenta în vederea scrierii cărții, autorul a făcut o excursie în inima acestor munți de o frumusețe periculoasă, pentru a descrie cu acuratețe traseul parcurs de personaje. Kvensler creează o atmosferă de claustrofobie și mister, amplificând fiecare sunet și fiecare umbră din sălbăticie, până când cititorul simte pericolul alături de personaje. Ritmul narativ este alert, iar descrierile te fac să simți atât frumusețea peisajelor, cât și frica de necunoscut. Sarek este o explorare intensă a psihicului uman sub presiune, o carte care nu doar că te captivează, dar îți lasă și o amprentă emoțională profundă. Dacă ești în căutarea unei lecturi care să-ți accelereze pulsul și să-ți aducă în față vulnerabilitatea oamenilor în fața naturii și a propriilor demoni, Sarek este alegerea perfectă.

Ce te-a inspirat să scrii Sarek?

Fac drumeții prin munți cu prietenii și familia de mulți ani, este una dintre activitățile mele preferate. Așa că am simțit că ar fi un cadru excelent pentru un thriller, având în vedere că ești departe de civilizație și de alți oameni (cel puțin în Sarek).

Simți o conexiune specială cu vreunul dintre personajele din carte?

De fapt, mă simt foarte conectat cu Anna, Henrik și Milena! Un cititor mi-a spus că Anna nu este o persoană plăcută – m-am simțit cam ofensat. Cu Jacob mai puțin, din motive evidente.

Ce semnificație simbolică are pentru tine cadrul sălbatic și izolat al poveștii?

Cred că natura sălbatică este o metaforă pentru natura sălbatică a oamenilor. Părțile agresive, violente, pe care le reprimăm în viața de zi cu zi; părți din creierul nostru care sunt, practic, aceleași cu ale strămoșilor noștri de mii de ani.

Ce mesaj speri să transmită cartea despre relații și încredere?

Cred că ar trebui să fim deschiși la ideea că oamenii se schimbă în timp, iar relațiile noastre cu ei trebuie să se schimbe și să se adapteze pentru a supraviețui.

Cum te simți în legătură cu succesul pe care l-a avut cartea?

Sunt extrem de încântat! Aceasta a fost exact viziunea mea când am început să o scriu.

Au fost părți ale cărții dificil de scris, emoțional sau tehnic?

Am vrut ca cititorul să simtă cu adevărat că se află în Sarek în timp ce citește. Așa că știam că trebuie să merg acolo. Am făcut o excursie cu câțiva prieteni, dar nu am reușit să parcurgem tot traseul pe care îl parcurg personajele din carte. A trebuit să mă uit pe multe hărți și bloguri turistice pentru a vizualiza acele părți pe care nu le experimentasem personal.

Ai făcut vreodată drumeții similare cu cele din Sarek?

Am făcut drumeții aproape în fiecare an timp de 25 de ani, dar am fost surprins cât de mult mai greu este să faci drumeții în Sarek comparativ cu parcurile naționale „normale” din Suedia, Alpi sau SUA.

Dacă ai alege o locație preferată din poveste, care ar fi aceasta și de ce?

Trebuie să spun „Rovdjurstorget”, deși nu am ajuns acolo în timpul călătoriei mele în Sarek. Dar am văzut multe poze și arată absolut uimitor.

Ce lecție ai învățat despre storytelling și o aplici în toate lucrările tale?

Ai nevoie de un erou. Despre cine este povestea? Ce își dorește? Cum încearcă să obțină acest lucru? Întrebări simple, dar esențiale. Nu înseamnă că eroul trebuie să fie moral impecabil – adesea povestea devine mai interesantă și captivantă dacă eroul este „pătat”.

Dacă cititorii ar putea lua un singur sfat din viața și cariera ta, care ar fi acesta?

Muncește din greu. Acceptă eșecul – te ajută să treci la nivelul următor. Muncește inteligent – învață din greșeli. Nu renunța. Scuze, cred că au fost patru sfaturi.

Cartea ta a fost foarte bine primită în România. Ai un mesaj pentru cititorii români?

Sunt atât de încântat că v-a plăcut! Mi-ar plăcea să vizitez România într-o zi și să vă întâlnesc pe toți.

Care sunt autorii tăi preferați sau ce citești în prezent?

În prezent citesc noua carte a Camillei Grebe, una dintre cele mai bune scriitoare de crime/suspans din Suedia. Se numește „The girls and the darkness”. Alți autori preferați sunt Patricia Highsmith, Robert Harris și Karl-Ove Knausgård.

Care sunt obiceiurile tale de scris?

Într-o zi obișnuită, scriu de la 8:00 la 11:00, apoi fac exerciții în aer liber, iau prânzul, poate trag un pui de somn. După aceea reiau scrisul între 14:00 și 17:00. Dacă mă apropii de un termen limită, uneori mai scriu câteva ore seara.

Ai vreun sfat pentru scriitorii sau scenariștii începători?

Doar să scrie, să citească și să vizioneze multe filme/seriale. Alege câteva favorite și încearcă să analizezi cu adevărat ce îți place la ele. La început, transcriam episoade din serialele mele preferate, rând cu rând. Acest lucru m-a ajutat să înțeleg câtă poveste este necesară pentru un episod și cum să scriu dialoguri bune, printre altele.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni