• PRO TV
  • Cine este Călin Georgescu, candidatul la președinția României, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur de alegeri. Oamenii îl acuză de propagandă politică pe TikTok

Cine este Călin Georgescu, candidatul la președinția României, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur de alegeri. Oamenii îl acuză de propagandă politică pe TikTok

Cine este Călin Georgescu, candidatul la președinția României, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur de alegeri. Oamenii îl acuză de propagandă politică pe TikTok

Călin Georgescu este candidatul independent la alegerile prezidențiale din România care a obținut cele mai multe voturi în primul tur de alegeri. Deși a câștigat peste 22,94% dintre voturile românilor, sunt mulți oameni care nu știu de unde a apărut și cine este, cu adevărat, posibilul președinte.

Gallery

Alegerile prezidențiale din 2024 au adus noi politicieni în fața românilor. Călin Georgescu este candidatul independent care a obținut peste 2 milioane de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale și a câștigat un avans detașat, de peste 300.000 de voturi, în fața următorului candidat, Elena Lasconi.

​Cine este Călin Georgescu, candidatul la președinția României, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur de alegeri

Călin Georgescu s-a născut în București, pe data de 26 martie 1962. Acesta și-a început cariera în domeniul academic, absolvind Colegiul de Recuperare Funciară din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu". Specializarea sa în domeniul pedologiei, materializată prin obținerea titlului de doctor în 1999, a reprezentat fundamentul științific al carierei sale ulterioare.

Perioada 1997-2013 l-a consacrat ca expert în dezvoltare durabilă, ocupând funcția de director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă. Parcursul său profesional include și poziții importante în aparatul de stat, precum cea de secretar general în Ministerul Mediului și director al Direcției Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe. Din 2013, cariera sa a cunoscut o nouă dimensiune odată cu numirea în funcția de președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.

De-a lungul anilor, Călin Georgescu a primit mai multe propuneri pentru funcția de prim-ministru, care nu s-au materializat niciodată. În 2011 și 2012, numele său a apărut pe listele scurte de potențiali premieri, alături de personalități precum Lucian Croitoru și Leonard Orban. Momentul 2015, când Victor Ponta a demisionat în contextul tragediei de la Colectiv, a adus din nou numele lui Georgescu în discuție, susținut public de intelectuali precum Dan Puric.

În luna decembrie a anului 2020 Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) l-a propus oficial pentru funcția de premier. Această propunere s-a încheiat cu desemnarea lui Florin Cîțu de către președintele Klaus Iohannis. Relația sa cu AUR a continuat prin numirea ca președinte de onoare al partidului în 2022, dar s-a deteriorat rapid, culminând cu acuzații publice la adresa liderului George Simion în septembrie 2024, notează ȘtirilePROTV.

Călin Georgescu a afirmat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt „eroi prin care a trăit istoria națională”

În luna ianuarie a anului 2022, Călin Georgescu șoca opinia publică, după ce a declarat despre Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu că sunt „eroi prin care a trăit istoria națională”. Această afirmație i-a adus actualului candidat independent un dosar penal, deschis de către Parchetul General. Aceeași afirmație i-a făcut pe liderii AUR să se delimiteze public de pozițiile sale.

De-a lungul timpului, Călin Georgescu a afirmat că este apropiat de cultura și ideologiile Rusiei, în special prin materiale laudative publicate pe platforma Sputnik.md în 2016.  Asocierea cu evenimente precum lansarea cărții lui Alexandr Dughin, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, a contribuit la percepția sa ca reprezentant al intereselor Moscovei în România.

Călin Georgescu este acuzat de propagandă politică pe TikTok

Călin Georgescu a reușit să atragă cele mai multe voturi în primul tur, marcând o premieră în istoria electorală a țării. Cu o campanie puternic orientată spre mediul online, candidatul a stârnit controverse majore, fiind acuzat de mulți utilizatori că și-ar fi promovat mesajele electorale într-un mod agresiv pe platforma TikTok.

Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare și discursurile axate pe suveranitate națională, a câștigat rapid popularitate în rândul tinerilor datorită tacticilor de comunicare adaptate trendurilor virale. Deși susținătorii săi consideră că utilizarea TikTok-ului reprezintă o strategie inovatoare pentru a implica generația tânără, criticii îl acuză de manipulare și propagandă politică.

Cristian Andrei Leonte, jurnalist Info Sud-Est și G4Media a vorbit despre acest subiect pentru publicația RFI și a explicat faptul că multe dintre conturile care i-au făcut campanie politică pe TikTok sunt false:

„Sunt foarte multe. Noi am analizat cât am putut aceste conturi. Am văzut că o parte dintre aceste conturi sunt persoane reale. Au fotografii, se vede după tipul de postări pe care le fac pe conturile lor sau că erau activi dinainte.

Dar există și foarte multe pagini, conturi care se vede din titlu și de la fotografia de profil că nu ar fi o persoană reală. Dacă te uiți în istoricul conturilor poți vedea că ele au fost activate de puțin timp și că principalul lor scop este să inunde TikTok-ul cu #CălinGeorgescu. 

Nu aș putea spune că este 100% o fabrică de troli, că tot e la modă acum să vorbim despre asta. E ceva combinat între persoane reale, fani și niște conturi nou făcute tocmai pentru asta”, a spus el pentru sursa citată.

Foto: Facebook

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni