Au trecut 1000 de zile de când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei. Pentru cetățenii ucraineni, care au rămas în țară, au fost zile în care au învățat să-și înfrunte frica, să-și ajute semenii, să creadă că pacea este aproape, chiar dacă tot ce le apărea în față erau scene de coșmar.
Bilanțul acestui conflict este devastator. Cel puțin 2406 de copii au fost uciși sau răniți, după cele mai noi rapoarte verificate, potrivit UNICEF. Pe lângă aceste victime, milioane de copii sunt în pericol în continuare din cauza atacurilor. Din august 2024 și până în prezent, 6,7 milioane de ucraineni au căutat adăpost în afara granițelor. În Europa, nouă din 10 refugiați din Ucraina sunt femei sau copii.
Foto: Getty
Gallery
Bombardamentele au transformat orașele în ruine. Mii de familii au fost despărțite. Mamele și-au luat copiii de mână și au căutat sprijin în țările vecine. Cei rămași acasă au încercat să se adapteze unor condiții foarte aspre. Copiii învață în continuare on-line, iar cei care sunt în clasa 1 fac lecții în buncăre, construite special pentru ei. Pentru a înțelege noțiunea de școală, colectiv și clasă, profesorii și administrațiile locale au insistat să se facă tot posibilul că aceștia să meargă fizic la o școală, chiar dacă aceasta este subterană.
Будівництво першої підземної школи завершено. Наразі ми допрацьовуємо останні штрихи перед початком занять.
— Ihor Terekhov (@mayorterekhov) April 2, 2024
Приміщення побудовано за найвищими стандартами безпеки, має 20 класних кімнат та розраховане на прийом 900 учнів у дві зміни.
Набір учнів на наступний навчальний рік… pic.twitter.com/9uY7bde25Z
Căsătoriile pe front nu mai sunt un lucru neobișnuit
Războiul este necruțător, dar printre împușcături și plânsete, există loc și pentru momente frumoase. Serhiy și Kateryna s-au întâlnit la baza de pregătire a Batalionului „Da Vinci” (@davinci.bat). El văzut-o la antrenamentele de dimineață, s-a apropiat de ea și i-a spus: „Mă voi căsători cu tine!” Kateryna, încântată, și-a amintit: „M-a lovit chiar aici”, a spus ea, arătând spre inima ei. Au început să se întâlnească în mijlocul unei discipline stricte a armatei. Câteva luni mai târziu au făcut schimb de jurăminte. Întrebați despre decizia lor de a se căsători, ei au răspuns cu convingere: „Vrem să fim împreună până la sfârșit. Să fim împreună în viața de apoi. Deci, dacă se întâmplă cel mai rău lucru... Știam în ce ne băgăm... Și dacă se va întâmpla, vom fi mână în mână acolo... (în viața de apoi).”
View this post on Instagram
În cele 1000 de zile de război, viața unor oameni s-a schimbat radical. Mulți și-au pierdul locul de muncă sau au ales să facă voluntariat, pentru a-i ajuta pe militari și pe civili. Este și cazul Hannei Butenko, despre care PROTV a scris la începutul războiului. Hanna este în continuare implicată în voluntariat și povestește în fiecare zi, pe rețelele sociale, către cine se îndreaptă ajutoarele primite, atașând fotografii sau filmulețe.
„Adormim în continuare cu frică, pentru că deseori împușcăturile au loc noaptea. Rachetele ajung în casele oamenilor și alte construcții civile. Nu avem apă potabilă. Legat de activitatea mea de voluntariat, pot să spun că acum este la un nivel mai avansat. Îi ajutăm în continuare pe militarii noștri, dar și pe oamenii obișnuiți care rămân pe drumuri”, a spus Hanna pentru protv.ro.
Olesea, o tânără din Herson a povestit pentru protv.ro cum i s-a schimbat viața în cele 1000 de zile de război.
„Îmi este milă de oamenii noștri. Oamenii mor, rămân invalizi, își pierd apropiații și tot ce-au agonisit o viață întreagă. Mama mea a rămas fără casă. A intrat o rachetă. Bine că în acel moment nu se afla în casă. Nici nu ne putem să ne întoarcem în sat, ca să ne dăm seama de pagube. Aici, în orașul în care suntem, avem lumină doar într-un anumit interval orar. E o problemă cu electricitatea”. Olesea participă și ea la acțiuni de voluntariat.
În continuare, pe rețelele sociale circulă povești cutremurătoare. Pagina frontliner, dedicată războiului din Ucraina, a publicat povestea unei femei obișnuite, care a devenit un lunetist de temut pe front.
View this post on Instagram
Înainte de invazia la scară largă, ea nici măcar nu știa cum să folosească o armă. Și-a cheltuit toate economiile pe muniție. Femeia și-a cumpărat o pușcă cu lunetă, echipament de camuflaj și muniție și a început antrenamentul. Drumul către Forțele Armate nu a fost ușor. Ea a căutat mult timp unitatea potrivită, a schimbat mai multe batalioane și, în cele din urmă, și-a găsit locul în Brigada 124 Independentă a Forțelor de Apărare Teritorială. "Avem o familie adevărată. Avem un batalion foarte bun. Mi-am găsit locul și voi fi alături de aceștia până la sfârșit. Sunt tipi duri care te vor scoate din iad. Ei sunt îngrijorați pentru mine, mă iubesc și mă respectă pentru că sunt singura femeie dintre ei”, spune femeia cu pseudonimul „Pulya”.
Ea adaugă că nu este ușor pentru o femeie să fie în război, dar îi place să treacă peste provocări, să-și îmbunătățească abilitățile și să dobândească altele noi.
Sursă foto: Instagram
Vezi și:
Pentru a marca cele 1000 zile de conflict, 20 de zile în Mariupol, film distins cu Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj documentar anul acesta și care a fost filmat în interiorul orașului-port asediat în timpul asaltului forțelor ruse, va fi difuzat marți, 19 noiembrie, la miezul nopții, pe PRO TV. Documentarul se poate urmări și în aceste momente pe platforma VOYO.
Citește și: