ß
  • PRO TV
  • Oamenii de știință au dezvăluit cum arată corpul perfect al unei femei. Un nou studiu răstoarnă tot ce se știa până acum despre idealul de frumusețe

Oamenii de știință au dezvăluit cum arată corpul perfect al unei femei. Un nou studiu răstoarnă tot ce se știa până acum despre idealul de frumusețe

Oamenii de știință au dezvăluit cum arată corpul perfect al unei femei. Un nou studiu răstoarnă tot ce se știa până acum despre idealul de frumusețe

Se spune adesea că frumusețea stă în ochii privitorului, însă cercetătorii au o perspectivă diferită. Un nou studiu susține că a descoperit formula pentru corpul feminin ideal, iar aceasta nu are legătură cu raportul talie-șold, așa cum se credea până acum.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Konstanz, femeile considerate cele mai atractive au o curbură pronunțată în formă de „S” care pornește de la bust și se extinde până la coapse. Acest detaliu ar putea explica de ce vedetele cu forme mai rotunde, precum Marilyn Monroe sau Kim Kardashian, sunt percepute ca fiind mai atractive decât cele mai slabe.

Studiul arată că ceea ce face o femeie atrăgătoare este „curbura” generală a corpului, mai mult decât o talie subțire. Aceste descoperiri contrazic teoriile anterioare care susțineau că un raport talie-șold de 0,7 este forma ideală pentru corpul unei femei.

Descoperiri surprinzătoare: curbură vs. raport talie-șold

În studiile anterioare, se considera că raportul între măsurătorile taliei și șoldurilor era un indicator crucial al atractivității. Această credință, veche de secole, se baza pe ideea că acest raport este asociat cu un potențial ridicat de fertilitate.

Cercetările evolutive au sugerat că șoldurile late și o distribuție mai mare a grăsimii în partea inferioară a corpului au legătură cu sarcinile reușite, motiv pentru care acest raport ar fi putut fi perceput ca atractiv.

În mod tradițional, raportul de 0,7 - adică talia este cu aproximativ 30% mai îngustă decât șoldurile - a fost considerat „idealul” atractivității. Cu toate acestea, profesorul Ronald Hübner, autorul principal al studiului, susține că acest raport nu este un bun indicator pentru ceea ce el numește adevărata „curbură” a corpului.

Experimentul: cum au evaluat curburile corpului

Pentru a testa această teorie, Hübner a expus 80 de participanți, atât bărbați, cât și femei, la desene cu diverse siluete feminine. Desenele au fost astfel realizate încât să alinieze raportul talie-șold cu gradul de curbură, permițând compararea celor două aspecte.

În primul experiment, participanții au evaluat aceste imagini pe o scară de la 1 la 100, iar rezultatele au arătat că desenele cu un raport talie-șold apropiat de 0,7 erau considerate mai atractive. Totuși, într-un al doilea experiment, desenele au fost modificate astfel încât curburile și raportul talie-șold să nu fie perfect aliniate.

Rezultatele au arătat că, pentru siluetele mai robuste, o talie mai subțire nu era un predictor al atractivității. De fapt, corpul cu cel mai mare raport talie-șold de 0,7 a fost cotat drept cel mai puțin atractiv, cu un scor de doar 17. În schimb, toracele cu un grad de curbură de 3 au fost considerate cele mai atrăgătoare, indiferent de raportul talie-șold.

Interpretarea rezultatelor: curbură și atractivitate

În lucrarea publicată în Scientific Reports, profesorul Hübner și colegii săi explică faptul că raportul talie-șold nu poate servi drept un indicator valid al curburii, contrar a ceea ce se presupunea anterior. „Curba corpului este un predictor mult mai eficient al atractivității corpului feminin decât raportul talie-șold,” afirmă autorii.

Cercetătorii sugerează că această „curbură” ar putea reprezenta anumite trăsături evolutiv avantajoase. Anumite studii sugerează că o coloană vertebrală curbată sau un bust mare ar fi putut conferi avantaje femeilor din societățile primitive.

De asemenea, curburile corpului ar putea indica o fertilitate sporită, ceea ce ar explica de ce aceste trăsături sunt percepute ca fiind atractive.

Autorii subliniază că lățimea corpului poate indica nu doar cantitatea de grăsime din jurul șoldurilor, ci și lățimea pelvisului, factor important pentru o naștere reușită. Astfel, curburile corpului ar putea fi considerate atractive la un nivel evolutiv, iar raportul talie-șold captează doar o parte a acestei percepții.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni