ß
Donald Trump, în vârsta de 78 de ani, a câștigat alegerile prezidențiale din SUA și se întoarce la Casa Albă pentru un nou mandat, după ce a învins-o pe Kamala Harris. Victoria sa a adus după sine felicitări de liderii europeni, însă înainte mulți dintre ei l-au criticat aspru
Gallery
Documentarul Trump vs Harris. Este Europa în siguranță? prezintă o serie de interviuri realizate cu persoane apropiate de Donald Trump și Kamala Harris care le conturează valorile și personalitățile. Ce poate înțelege un locuitor din Europa de Est despre miza enormă și rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA? Cum îi va influența viața direct acest rezultat al alegerilor? A învins viziunea lui Donald Trump care a promis în campania electorală schimbări majore cu implicații pentru întreaga lume: economie, NATO, imigrație, Ucraina. Pentru simplii oameni din partea noastră a lumii este o îngrijorare majoră : este Europa în siguranță după aceste alegeri? Un documentar eveniment care disponibil platforma VOYO.
Felicitările au curs șiroaie după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, însă unii lideri mondiali au avut păreri critice la adresa lui înainte, potrivit click.ro.
Ambasadorul Australiei în Statele Unite, fostul prim-ministru Kevin Rudd, ar fi eliminat un tweet din anul 2020 în care l-a numit pe Donald Trump „cel mai distructiv președinte din istorie”, confrom sursei amintite.
Și David Lammy, ministrul britanic de externe, l-a criticat în trecut. Acesta l-a numit, în anul 2018, „sociopat misogin și simpatizant al neonazismului” și „tiran cu tupeu”. După victorie, Lammy l-a felicitat și a adus în discuție „relația specială” dintre Marea Britanie și SUA.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, „îngrozită” și „profund îngrijorată” de declarațiile lui Trump din 2017, l-a felicita acum și a reamintit de „parteneriatul autentic” dintre cele două continente.
Un alt critic al politicilor lui Donald Trump este Donald Tusk, actualul premier al Poloniei, care a spus în 2018 că „cu asemenea prieteni, cine mai are nevoie de dușmani?”, făcând referire la decizia președintelui american de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. Acum, Tusk a spus că „așteaptă cu nerăbdare” colaborarea dintre SUA și Polonia.
Tensiuni cu Donald Trump a avut și președintele Franței, Emmanuel Macron, pe care republicanul l-a numit „foarte obraznic” în contextul în care acesta a afirmat că NATO este „în moarte cerebrală”. După victoria la alegerile din SUA, Macron l-a felicitat chiar printre primii și a spus că este „pregătit să colaboreze”.
Foto: Getty