La Vorbește lumea, Corina a dat din nou sfaturi care ne ajută să vorbim corect românește.
Acestea se leagă de folosirea corectă a verbelor:
1. Verbele „a ține”, „a deține”, „a reține”, „a scrie”, „a ști”, „a deveni”, „a veni” se scriu cu doi „i” la indicativ prezent, persoana a II-a singular: „ții”, „deții”, „reții”, „scrii”, „știi”, „devii”, „vii”.
2. Se scriu cu un „i” verbe precum „umfli”, „umbli”, „afli”, „intri”, care nu au „i” în radical.
3. Scriem corect „creează” și „agreează”, nu „crează” și „agrează”.
4. Verbele de conjugarea a IV-a terminate în „-i” se scriu cu un singur „i” la indicativ viitor: „voi privi”, „voi deveni”, „voi veni”. Excepție fac verbele a căror formă de infinitiv se termină în doi „i”: „mă voi sfii”, „voi înmii”, „va prii”, „va pustii”, scrise cu doi „i”.
5. Regula de mai sus, de la punctul 4, se aplică și formelor de condițional-optativ: „aș veni”, „aș deveni” (dar „aș înmii”, „m-aș sfii”).
6. Este greșită structura „(ei) or să vină”. Scriem corect „(ei) o să vină”, pentru că „o” este un formant invariabil al viitorului, nu își schimbă forma.
7. Impersonalul „trebuie” este invariabil la indicativ prezent, așa că e eronat să spunem „părerile trebuiesc exprimate”. Structura corectă este „părerile trebuie exprimate”.
8. Tot la singular folosim și verbul „-i” (de la „este”) din „ce-i cu astea (nu „ce-s cu astea”), unde „-i” este sinonim cu „se întâmplă”.
9. Scriem „a deszăpezi” și „a descoji”, nu „dezăpezi” și „decoji”.
10. Forma de indicativ prezent, persoana I singular a lui „a continua” este „(eu) continui”, nu „(eu) continuu”. La conjunctiv prezent, spunem corect „(eu) să continui”, „(tu) să continui”, „(el) să continue” (nu „să continuie”).
Pentru mai multe lămuriri, puteți consulta DOOM-ul.
Corina Popa poate fi găsită pe rețelele de socializare
FOTO: CAPTURĂ PRO TV