ß
Experții recomandă stabilirea unei rutine de somn, inclusiv ora constantă de culcare și trezire, reducerea consumului de cofeină după-amiaza și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare.
De asemenea, sugerează activitate fizică regulată, care îmbunătățește calitatea somnului profund, însă este recomandat să se evite exercițiile intense aproape de ora de culcare.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, necesarul și calitatea somnului se modifică, în special după vârsta de 40 de ani. Specialiștii consideră că între 7 și 8 ore de somn pe noapte reprezintă în continuare durata ideală pentru majoritatea adulților. Totuși, calitatea somnului este la fel de importantă precum cantitatea acestuia.
Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, este esențial ca cele 7-8 ore de odihnă să fie neîntrerupte și într-un mediu întunecat și liniștit, astfel încât creierul să poată parcurge toate fazele de somn necesare pentru o refacere optimă.
Odată cu înaintarea în vârstă, somnul devine mai ușor și mai fragmentat, ceea ce înseamnă că persoanele de 40, 50 sau 60 de ani petrec mai puțin timp în fazele profunde ale somnului (somnul cu unde lente și somnul REM).
Aceste faze sunt esențiale pentru refacerea creierului și consolidarea memoriei. Reducerea somnului profund îi poate face pe unii să creadă că au nevoie de mai puține ore de odihnă, însă, în realitate, este și mai important să atingă cele 7-8 ore recomandate pentru ca creierul să își desfășoare funcțiile de curățare și reparare.
Foto: Shutterstock