ß
  • PRO TV
  • Supercentenara Elizabeth Francis, cunoscută drept „Regina Elizabeth din Houston”, a murit la la 115 ani. Secretul care au ajutat-o să ajungă la această vârstă

Supercentenara Elizabeth Francis, cunoscută drept „Regina Elizabeth din Houston”, a murit la la 115 ani. Secretul care au ajutat-o să ajungă la această vârstă

Supercentenara Elizabeth Francis, cunoscută drept „Regina Elizabeth din Houston”, a murit la la 115 ani. Secretul care au ajutat-o să ajungă la această vârstă

Elizabeth Francis, cea mai în vârstă persoană din Statele Unite, a murit la onorabila vârstă de 115 ani. Supranumită „Regina Elizabeth din Houston”, aceasta se număra printre puținii supercentenari, cei care ajung să trăiască peste 110 ani.

În locuința ei din Houston, pereții camerei erau împodobiți cu distincții și scrisori de la personalități precum fostul președinte Barack Obama și familia Clinton, recunoscând longevitatea și viața sa remarcabilă.

Politicieni, membri ai comunității și prieteni apropiați o vizitau frecvent, a povestit Ethel Harrison, nepoata și îngrijitoarea sa.

„Iubea să fie înconjurată de oameni”, a declarat Harrison pentru CNN.

Înainte de a muri, Francis era a 21-a cea mai vârstnică americană din istorie și ocupa locul 54 în topul celor mai longevive persoane din lume, conform LongeviQuest, o bază de date globală dedicată urmăririi celor mai în vârstă oameni.

Elizabeth Francis și sora sa, Bertha Johnson, au fost, de asemenea, recunoscute pentru vârsta lor combinată record – Johnson a ajuns la 106 ani înainte de a deceda în 2011.

Întrebată cum se simțea fiind cea mai vârstnică persoană din Statele Unite, Francis a răspuns la începutul acestui an: „Simt că trăiesc în fiecare zi!”

O viață demnă de povestit

Elizabeth Francis s-a născut în 1909 în St. Mary Parish, Louisiana, și a fost martoră la evenimente majore ale istoriei: 20 de președinți, două războaie mondiale și schimbări importante în societate.

Anul acesta, la aniversarea celor 115 ani, a primit o scrisoare de felicitare din partea lui Barack și Michelle Obama, care au lăudat contribuția și povestea sa unică, precum și exemplul oferit generațiilor viitoare. „Faceți parte dintr-o generație care a dovedit compasiune și forță în momentele de provocare și succes ale Americii”, menționa scrisoarea.

Francis a trăit momente grele de la o vârstă fragedă, pierzând-o pe mama ei în 1920, iar apoi fiind mutată în Galveston, Texas, unde a fost crescută de o mătușă. Singurul ei copil, Dorothy Williams, s-a născut în 1928 și a fost crescută de Francis ca mamă singură.

Francis și-a dedicat viața ajutând pe alții, fiind activă în biserică și lucrând timp de peste 20 de ani la o cafenea din cadrul postului de televiziune KTRK. Începând din 1999, când avea 90 de ani, s-a mutat cu fiica și nepoata sa, care au îngrijit-o până la finalul vieții.

Nepoata sa o descrie pe bunica ei ca pe o persoană activă și plină de viață, chiar și la bătrânețe. Înconjurată de trei nepoți, patru strănepoți și doi stră-strănepoți, Francis era prezentă și implicată în activitățile familiei.

Longevitatea sa a fost atribuită stilului de viață fără alcool și fumat, iar Elizabeth Francis a declarat mereu că își datora viața lungă credinței în Dumnezeu. „Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ținut aici”, mărturisea ea.

Credința a fost piatra de temelie a vieții sale, iar Biblia a fost un tovarăș constant. Versetul preferat era 1 Ioan 4:8:

„Oricine nu iubește nu-L cunoaște pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”, o lecție pe care a insuflat-o nepoților săi.

Fiica lui Francis, în vârstă de 96 de ani, suportă bine pierderea mamei sale, a declarat Harrison. „Suntem recunoscători că Dumnezeu ne-a permis să o avem atât de mult timp”, a adăugat nepoata sa. „Nu putem fi egoiști încercând să o ținem aici.”

Foto: captură YouTube

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni