ß
  • PRO TV
  • Nivel alarmant al poluării în București! Inversiunea termică blochează poluarea la nivelul solului

Nivel alarmant al poluării în București! Inversiunea termică blochează poluarea la nivelul solului

Nivel alarmant al poluării în București! Inversiunea termică blochează poluarea la nivelul solului

Măsurătorile efectuate în Capitală arătau, sâmbătă, la prânz, valori extrem de ridicate ale nivelului de poluare, potrivit stirileprotv.ro.

Calitatea aerului s-a deteriorat îngrijorător în București

Potrivit specialiștilor, cauzele sunt multiple: traficul, arderile ilegale de deșeuri, centralele termice individuale, încălzirea cu lemn sau peleți. La care se mai adaugă și lipsa precipitaţiilor din ultimele săptămâni, ce a contribuit la valorile extrem de mari ale poluării din Bucureşti.

În perioada de iarnă când din cauza temperaturilor scăzute, numărul mașinilor în trafic este mai mare, locuitorii încep să utilizeze mai des încălzirea centralizată, cu gaz, lemn sau mai grav cu deșeuri. Tot acest fum devine vizibil și se poate observă că un nor imens deasupra orașelor. Din cauza lipsei curenților de aer se împiedica dispersia particulelor poluante din aer.

Calitatea aerului poate fi afectată semnificativ, prin acumularea poluanților la nivelul solului, și poate contribui la apariția unor riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător. În plus, inversiunea termică poate duce la formarea ceții dense, care, la rândul ei, produce efecte, în special în domenii precum transporturile sau agricultura.

Conform platformelor de monitorizare a calității aerului din București, nivelul de poluare din Capitală depășește des nivelul maxim admis.

Oana Neniciu, reprezentant AERLIVE: ”Sursa principală de poluare e încălzirea, termoficarea. De 5 ani de când măsurăm calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie. când începe şi temoficarea în Bucureşti, când încep instalaţiile de încălzire să funcţioneze, la care se adauga poluarea tradiţională, cea din trafic, salubrizare deficitară, şantiere, s.a”.

Poluarea atmosferică este reprezentată de prezența particulelor în suspensie și a gazele nocive din aer. Principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni