În noaptea dintre 26 și 27 octombrie, România trece la ora de iarnă 2024. Ceasurile se dau înapoi şi ora 4.00 devine ora 3.00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an. Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Acest eveniment ne afectează starea de spirit.
Următoarea schimbare de oră, trecerea la Ora de vară, va fi în noaptea de 29 – 30 martie 2025.
Cum ne afectează schimbarea orei
Schimbare ne va aduce mai multă lumină naturală dimineața, dar și zile în care se întunecă mai devreme. Schimbarea orei, deși controversată, are la bază ideea de a economisi energie prin alinierea orelor de activitate cu orele de lumină naturală.
Deși aparent oferă o oră suplimentară de somn, schimbarea orei poate afecta ritmul biologic și rutina zilnică, punând presiune pe capacitatea organismului de a se adapta.
Persoanele afectate pot resimți oboseală, dificultăți de concentrare, insomnie sau somn fragmentat. În plus, schimbările ciclului de lumină-întuneric pot influența producția de melatonină, hormonul responsabil pentru inducerea somnului, afectând astfel calitatea și durata somnului.
Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, se simt irascibili sau melancolici și au dificultăți în a se concentra.
Odată cu schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă, poate crește tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și lumina zilei în scădere. Copiii şi vârstnicii pot fi cei mai afectaţi, deoarece ritmurile lor biologice sunt mai sensibile la schimbări.
ORA DE IARNĂ 2024: De ce devenim irascibili sau melancolici
Psihologul Liliana Luca a explicat pentru agerpres.ro că în primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimţi oboseală, putem fi mai melancolici.
„Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn. Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor.
Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară”, spune Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Pentru a evita problemele apărute când se trece la ora de iarnă, sunt recomandate exercițiul fizic, petrecerea timpului afară dimineața și terapia cu lumină.
Foto Imago