• PRO TV
  • Cât de periculoasă este infecția cu E. Coli? Zeci de oameni s-au îmbolnăvit, iar un altul a murit, după ce au mâncat hamburgeri de la McDonald’s, în SUA

Cât de periculoasă este infecția cu E. Coli? Zeci de oameni s-au îmbolnăvit, iar un altul a murit, după ce au mâncat hamburgeri de la McDonald’s, în SUA

Cât de periculoasă este infecția cu E. Coli? Zeci de oameni s-au îmbolnăvit, iar un altul a murit, după ce au mâncat hamburgeri de la McDonald’s, în SUA

O persoană a murit și alte câteva zeci s-au îmbolnăvit în urma unui focar grav de E. coli care are legătură cu hamburgerii Quarter Pounder de la McDonald’s.

Îmbolnăvirile, care au început la sfârșitul lunii septembrie, s-au răspândit în 10 state din vestul SUA, majoritatea fiind descoperite în Colorado și Nebraska. Două persoane au dezvoltat un sindrom hemolitic şi uremic, care poate conduce la o gravă insuficienţă renală.

Epidemie de intoxicaţie alimentară

Potrivit autorităţile sanitare americane, numărul persoanelor infectate cu bacteria Escherichia coli după ce au mâncat la McDonald's continuă să crească în Statele Unite. În prezent a ajuns la 75 de bolnavi. Anchetatorii nu au identificat încă ingredientul exact care a provocat apariția focarului cu E.Coli, ei se concentrează pe ceapa tăiată și pe chiftelele de vită.

Infecţia cu Escherichia coli

Bacteria Escherichia coli (E. coli) trăiește, în mod normal, în intestinele oamenilor și ale animalelor sănătoase. Majoritatea tipurilor de E. coli sunt inofensive, însă unele tipuri, sunt patogene. Tipurile de E. coli care pot provoca diaree pot fi transmise prin apă sau alimente contaminate, sau prin contactul cu animale sau persoane.

Care sunt simptomele unei infecții cu E. coli?

Persoanele infectate cu E.coli pot avea simptome precum crampe stomacale severe, diaree, febră și vărsături. Simptomele încep de obicei la trei-patru zile după expunere, iar majoritatea persoanelor se recuperează în cinci până la șapte zile, fără tratament. Cu toate acestea, unele cazuri pot deveni grave, din cauza complicațiilor, și necesită spitalizare.

Unele persoane purtătoare ale virusului, deşi asimptomatice, pot transmite infecția altora.

E. Coli- Complicaţii

În cazuri grave, infecția cu E. Coli poate evolua spre:

- Infecție a tractului urinar;

- Infecție abdominală și pelvină;

- Pneumonie;

- Bacteriemie, în care bacteriile pătrund în fluxul sanguin;

- Meningită, în care bacteriile traversează bariera hemato-encefalică.

Unele persoane, în special copiii mici și adulții mai în vârstă, pot dezvolta o formă de insuficiență renală care pune în pericol viața, numită sindrom hemolitic uremic.

Cum poate fi prevenită infecția cu E.coli?

Prevenția infecției cu E.coli presupune respectarea unor măsuri de igienă generale, precum:

  1. Evitarea consumului de lactate nepasteurizate,
  2. Evitarea consumului de alimente și apă de proveniență incertă (în special pe durata călătoriilor internaționale),
  3. Spălarea fructelor și legumelor înainte de consum,
  4. Utilizarea de ustensile de bucătărie curate și spălarea lor după fiecare folosire,
  5. Stocarea produselor din carne separat de produsele ce nu conțin carne,
  6. Practicarea igienei corecte a mâinilor, cu apă caldă și săpun după fiecare utilizare a toaletei precum și înainte și după manevrarea alimentelor.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni