ß
Spectacol fascinant la malul Mării Negre! Fenomenul relativ rar la noi s-a produs marți seara și a fost vizibil în Portul Tomis din Constanța, dar și pe alte plaje de-a lungul litoralului românesc.
Valurile au emis o lumină de un albastru electric dând impresia unui film SF. În realitate este vorba de reacția chimică numită bioluminiscență, atunci când diferite forme de viaţă sunt în stare de această performanţă: să producă lumină. Acest mecanism este dezvoltat de microorganisme precum bacteriile şi dinoflagelatele; peşti, insecte, moluşte, meduze, dar şi ciuperci.
Bioluminiscența, denumită și biofotogeneză, este producția de lumină de către organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscenței. Această lumină rece este produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină). Fenomenul are diverse roluri biologice, precum atragerea partenerilor, camuflajul, distragerea prădătorilor sau atragerea prăzii.
În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii. Lumina produsă poate varia în culoare și intensitate, în funcție de specie.
Foto FACEBOOK