• PRO TV
  • Shrek a existat în realitate! Povestea fascinantă a lui Maurice Tillet, luptătorul de wrestling supranumit „Îngerul francez” care suferea de acromegalie, avea IQ-ul unui geniu și vorbea fluent 14 limbi străine

Shrek a existat în realitate! Povestea fascinantă a lui Maurice Tillet, luptătorul de wrestling supranumit „Îngerul francez” care suferea de acromegalie, avea IQ-ul unui geniu și vorbea fluent 14 limbi străine

Shrek a existat în realitate! Povestea fascinantă a lui Maurice Tillet, luptătorul de wrestling supranumit „Îngerul francez” care suferea de acromegalie, avea IQ-ul unui geniu și vorbea fluent 14 limbi străine

Maurice Tillet s-a născut în urmă cu 121 de ani la Sankt Petersburg, Rusia, și a fost un celebru luptător de wrestling, diagnosticat cu o boală care și-a pus amprenta pe chipul și pe trupul său. Mulți spun că după înfățișarea sa a fost creat și emblematicul personaj de desene animate Shrek, căpcăunul verde.

Gallery

​Părinții săi erau amândoi francezi, dar în primii ani de viață Tillet a fost crescut în Munții Ural, unde mama sa lucra ca profesoară, iar tatăl său era inginer de căi ferate. Tiller era alintat „îngerul” de către mama sa.

Greutățile au apărut în viața lui Maurice Tillet încă de la o vârstă fragedă. Tatăl său a decedat pe când acesta era doar un copil, iar în anul 1917, Tillet și cu mama sa au părăsit Rusia, din cauza Revoluției. Cei doi s-au stabilit în Franța, în regiunea Reims, pentru a evita pericolele potențiale ale revoluției.

La vârsta de 20 de ani, Tillet a observat că picioarele, mâinile și capul i s-au umflat, iar fizionomia sa a căpătat un aspect ciudat. (Mai multe imagini în GALERIA FOTO DE MAI SUS)

Ce este acromegalia, boala cu care a fost diagnosticat Maurice Tillet

Tânărul a mers la un doctor care l-a diagnosticat cu acromegalie, o tulburare hormonală a organismului, care apare atunci când glanda hipofiză din creier produce o cantitate crescută de STH (hormon somatotrop/hormon de creștere) în perioada adultă.

Acromegalia este caracterizată prin creșterea exagerată a oaselor feței: mandibulă, piramida nazala, dar si a oaselor late, în general. La bolnavii de acromegalie se remarca totodată îngroșarea buzelor și a limbii (macroglosie), precum si dezvoltarea organelor interne (inimă, ficat, rinichi).

Această afecțiune a dus atât la creșterea excesivă a oaselor, cât și la îngroșarea acestora. Cu toate acestea, i-a lăsat lui Tillet și un aspect unic care, în multe feluri, avea să-i modeleze viața de mai târziu.

Maurice Tillet și-a dorit să devină avocat

Tillet și-a dorit să devină avocat și, ca atare, a absolvit Facultate de Drept la Universitatea din Toulouse. Din cauza vocii sale grave și a aspectului său fizic modificat, Tillet a realizat că era puțin probabil să reușească ca avocat.

A făcut o schimbare de carieră și s-a înrolat în Marina franceză, acolo unde a lucrat timp de cinci ani ca inginer. Despre Maurice s-a scris că vorbea fluent 14 limbi, avea un IQ peste medie și scria poezii.

După ce a plecat din Marină, Maurice a încercat industria divertismentului, sperând că aspectul său îi va aduce roluri în filme.

A avut un mic rol ca patron de bar într-un film cunoscut: Prințesa Tam Tam, cu Josephine Baker.

După ce m-am întors din Marină, am încercat tot felul de joburi, dar nu am avut prea mult noroc”, declara Tillet într-un interviu.

„Am lucrat la multe filme, dar, cu excepția a două sau trei, nu am primit niciodată un rol important. Succesul în industria cinematografică necesită mult noroc, bani și talent. Mie îmi lipseau câte puțin din toate”, a adăugat Tillet.

Cum a ajuns Tillet în ringul de wrestling

În 1936, luptătorul lituanian Karl Pojello a vizitat Parisul, unde l-a văzut pe Tillet lucrând ca portar pentru un studio de film. El s-a gândit că acel chip trebuia să fie în ring.

Pojello a fost încântat să afle că Tillet, care avea 1,80 metri înălțime și cântărea 80 de kilograme, câștigase mai multe turnee de lupte pentru amatori. Tillet, însă, nu știa nimic despre haosul necesar luptelor profesioniste. Pojello l-a dus la o sală de sport și l-a antrenat, potrivit Chicagomag.

Astfel, omul educat, cultivat, care vorbea mai multe limbi străine, și-a început cariera ca luptător de wrestling. Pojello l-a învățat pe Tillet să își supună adversarii cu o îmbrățișare de urs. În Nottingham, Anglia, 20.000 de fani au plătit pentru a vedea chipul luptătorului prezentat drept „Îngerul francez”, porecla mamei sale pentru fiul ei. La Manchester, 30.000 de spectatori au luat cu asalt poarta.

După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Pojello și Tillet au plecat în America.

Primul meci al lui Tillet a fost la Boston Garden, unde a luptat și l-a învins pe Luigi Bacigalupi. Maurice Tillett a fost unul dintre cei mai populari wrestleri de la începutul anilor 1940, câștigând 1.000 de dolari pe meci.

Maurice a fost neînvins timp de aproape doi ani și a deținut titlul la Campionatul Mondial al Greilor al American Wrestling Association.

În momentul în care Tillet a ajuns la mijlocul anilor 40, sănătatea sa a început să se deterioreze ca urmare a acromegaliei sale. Nu mai era o mare atracție în circuitul de wrestling, dar era o figură recunoscută în Chicago.

Pojello și Tillett și-au stabilit reședința în Chicago, iar cu banii câștigați din wrestling și-au cumpărat un conac. Ei locuiau în camere alăturate și închiriau restul casei unor pensionari.

În 1950, Louis Linck, un sculptor care, la fel ca Tillet, emigrase din Franța la Chicago, a realizat bustul expus acum la Muzeul de Științe Chirurgicale, dedicându-l „vechiului meu prieten, Maurice (Îngerul) Tillet”.

​Karl Pojello a murit de cancer pulmonar în 1954. Tillet, a cărui acromegalie îi mărise inima, a suferit un atac de cord după ce a aflat de moartea managerului său. Cei doi bărbați sunt înmormântați împreună în Cimitirul Național Lituanian din Justice, Illinois. Chipul lui Tillet apare pe piatra funerară, dar și mesajul „Prieteni pe care nici moartea nu i-a putut despărți”.

Personajul Shrek, inspirat de Maurice Tillet

Înainte să moară, Bobby Managain, unul dintre prietenii apropiați ai lui Maurice, i-a cerut acestuia permisiunea de a-i face o mască mortuară. Managain a făcut trei măști, iar una dintre ele a ajuns la Milo Steiborn, un wrestler cunoscut al acelor vremuri. El a  donat masca Muzeului Barbell din York, Pennsylvania, care a expus-o în „Sala celebrităţilor".

Se spune că niște angajați de la studioul DreamWorks i-au văzut piatra mortuară la muzeul din Pennsylvania și au folosit-o ca sursă de inspirație pentru Shrek.

Fotografii: Getty Images/ Profimedia Images/ Facebook

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni