• PRO TV
  • Oana Tache invitată la Strasbourg la ceremonia pentru decernarea premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

Oana Tache invitată la Strasbourg la ceremonia pentru decernarea premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

Oana Tache invitată la Strasbourg la ceremonia pentru decernarea premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

Jurnalista Oana Tache, DJ-ița Virgin Radio pe care o poți asculta în fiecare zi, de luni până vineri, de la 10 la 13, la #TicTalk, promotoare a valorilor europene și colaborator al Biroului Parlamentului European în România se află zilele acestea la Strasbourg, în Parlamentul European pentru a participa la ceremonia anuală pentru decernarea premiului Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.

Premiul este acordat an de an, din 2017 încoace pentru a recompensa jurnalismul de o calitate excepțională care promovează sau apără valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Câștigătorul premiului de 20 000 de Euro este ales de un juriu independent alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile.

"Sunt onorată să iau parte la acest eveniment deosebit pentru jurnalism la invitația Biroului Parlamentului European în România. Premiul recompensează anual materialele jurnalistice de excepție care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului."

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a declarat: „Jurnaliștii trebuie să fie liberi să-și facă munca. E o condiție care nu se negociază. Parlamentul European își reînnoiește în fiecare an angajamentul de a susține libertatea presei și a mass-mediei, în semn de omagiu pentru jurnalista neînfricată Daphne Caruana Galizia. Daphne a fost asasinată, dar spiritul ei dăinuie în munca jurnaliștilor care, la fel ca ea, apără adevărul, pluralismul și justiția. Acest premiu le aparține.

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, activistă anticorupție și bloggeriță din Malta. Ea a publicat investigații ample despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu dosarul Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi ucisă pe 16 octombrie 2017, când i-a fost plasat explozibil sub mașină. În urma indignării opiniei publice față de modul în care autoritățile au anchetat moartea ei, prim-ministrul maltez Joseph Muscat a fost nevoit să demisioneze. Eurodeputații au criticat modul defectuos în care s-a realizat ancheta, iar în decembrie 2019 au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

În octombrie 2024, se împlinesc șapte ani de la asasinarea Daphnei Caruana Galizia.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni