• PRO TV
  • Țările din Uniunea Europeană cu cei mai fericiți cetățeni. România, o surpriză în top

Țările din Uniunea Europeană cu cei mai fericiți cetățeni. România, o surpriză în top

Țările din Uniunea Europeană cu cei mai fericiți cetățeni. România, o surpriză în top

Cetățenii din Uniunea Europeană se declară, în general, mulțumiți de viața lor.

Conform statisticilor Eurostat, satisfacția generală a persoanelor cu vârste de 16 ani și peste se situează în medie la 7,3 din 10.

Țările cu cele mai ridicate niveluri de fericire

În fruntea clasamentului se află Finlanda, cu un scor impresionant de 7,8, urmată îndeaproape de Belgia, Austria, România și Slovenia, fiecare cu 7,7. Aceste rezultate sugerează o calitate a vieții destul de bună în aceste state, cu factori care contribuie la bunăstarea cetățenilor lor.

Cele mai puțin fericite țări

Pe de altă parte, Bulgaria se află pe ultimul loc în acest clasament, având un scor de 5,9, ceea ce o face să pară cea mai nefericită țară din Uniunea Europeană. De asemenea, Danemarca și Suedia, care au avut scoruri de 8,0 și respectiv 7,9, au înregistrat scăderi semnificative în satisfacția cetățenilor în ultimul deceniu, ajungând la 7,5.

Creșteri notabile ale satisfacției

Câteva țări au avut parte de îmbunătățiri remarcabile în ceea ce privește fericirea locuitorilor. Cipru a crescut de la 6,2 la 7,5, iar Bulgaria a făcut saltul de la 4,8 la 5,9. Alte exemple includ Estonia, care a trecut de la 6,5 la 7,2, Slovenia de la 7,0 la 7,7 și Grecia de la 6,2 la 6,9.

În acest studiu, respondenții au fost invitați să evalueze nivelul lor de satisfacție cu viața pe o scală de la 0 la 10. Recent, Comisia Europeană a stabilit „8+1” criterii pentru a defini calitatea vieții, incluzând aspecte precum condițiile materiale, numărul și calitatea locurilor de muncă, sănătatea, educația, timpul liber, securitatea economică și fizică, guvernanța și drepturile fundamentale, mediul înconjurător și experiența generală a vieții.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni