Săptămâna 18 - 24 octombrie este una dintre cele mai bogate ale anului în premiere cinematografice.
Articol scris de Gloria-Mona Stroescu
Nu mai puțin de șase noi filme se lansează pe marile noastre ecrane, de la povestea moralizatoare a devenirii lui Donald Trump - The Apprentice - cu actorul de origine română Sebastian Stan în rol titular, la comedia românească teribil de sexy Retreat Vama Veche și filmul destinat întregii familii The Wild Robot/Roboțica roz: Gardiana insulei. Porția de dramatism vine de la romance-ul sfâșietor E timpul să iubești/We Live in Time (2024), iar senzațiile tari de la horror-ul Zâmbește 2/Smile 2, pentru cei deja pătrunși de spiritul Halloween-ului. Lansările săptămânii se încheie cu animația japoneză My Hero Academia: You're Next. Iată o prezentare mai în detaliu a acestor premiere.
The Apprentice
The Apprentice – Povestea originii lui Trump va putea fi văzut de vineri, 18 octombrie, în peste 60 de cinematografe din țară. Filmul vine în cinematografele din România la doar o
săptămână după premiera americană. Spectatorii din 34 de orașe de la noi vor putea viziona producția, care îl are pe Sebastian Stan în rolul principal, doar la cinema. Presa internațională a întâmpinat filmul cu entuziasm, lăudând prestațiile actorilor și perspectiva regizorală: „Sebastian Stan este excelent în rolul tânărului Donald Trump”, scriau cei de la BBC în timp ce Entertainment Weekly titra „The Apprentice oferă o paletă magistrală de interpretări care depășesc cu mult o bișnuita încercare de imitație a multor biopic-uri de la Hollywood”.
Odată cu premiera din Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes din luna mai a acestui an, simpatizanții lui Trump au formulat nenumărate petiții pentru a interzice distribuția filmului în Statele Unite. Cu toate acestea, premiera pe continentul nord-american a avut loc pe 11 octombrie, în plin an electoral.
Filmul urmărește „pactul faustic” al fostului președinte american cu influentul avocat de dreapta Roy Cohn. În anii ’70 - ’80, Trump încearcă să își creeze un imperiu imobiliar pornind de la proprietățile tatălui său, Fred Trump, înainte de intrarea sa în scena politică. Avocatul vede în Trump protejatul perfect: cineva cu ambiție brută, foame de succes și dorința de a face orice pentru a câștiga. „Este o poveste universală despre ucenicul care își depășește maestrul”, a spus Gabriel Sherman, scenaristul filmului.
The Apprentice este regizat de Ali Abbasi (cunoscut publicului din România pentru Holy Spider, Border sau seria HBO The Last of Us). Rolul lui Donald Trump este interpretat de actorul de origine română Sebastian Stan, alături de care joacă: Jeremy Strong și Maria Bakalova (Guardians of the Galaxy Vol. 3, Borat Subsequent Moviefilm).
Retreat Vama Veche
Cu un titlu ce cu siguranță va naște nostalgii, comedia românească teribil de sexy Retreat Vama Veche aduce vara la cinema în plină lună octombrie rece. Ada Condeescu, Laura Cosoi, Adela Popescu sunt protagonistele, alături de care vedem o distribuție cu o mulțime de fețe cunoscute. Eva, personajul principal al filmului, interpretat de actrița Ada Condeescu, are parte de o experiență amuzantă, dar și revelatoare, în timpul petrecerii burlacelor, pe care i-o organizează prietenele ei bune, Corina și Dana, jucate de Adela Popescu și Laura Cosoi, în Vama Veche, în urma unei promisiuni din adolescență.
Evadarea celor trei femei de carieră, cu vieți aparent în control, într-un retreat de yoga din Vama Veche le aduce multe întâlniri și situații haioase, dar le pune în față și o oglindă simbolică în care ajung să-și vadă problemele, defectele, neputințele și secretele și să-și regleze cu sinceritate, dar și cu simț al umorului și al realității viitorul.
„O producție actuală și pozitivă, care vorbește amuzant despre revelațiile pe care le poți avea când te oprești din fuga zilnică și accepți să te privești cu adevărat în oglindă, să-ți separi orgoliile de sentimentele reale, aparențele de adevăr, zâmbetele de fațadă de lacrimile adevărate, dramele depășite de lecțiile învățate, toate ca să poți trage linie și să vezi ce rămâne cu adevărat al tău și cine ai devenit. Zâmbind. Uneori avem nevoie de o evadare departe pentru a ne întoarce la noi, de distracții nebune ca-n vremurile bune ca să ne regăsim, de prieteni vechi și întâlniri haotice pentru a ne face ordine în suflete. Nu online, ci în realitate.”, declară Petre Năstase, regizorul filmului.
E timpul să iubești/We Live in Time
Cu acțiunea plasată în Marea Britanie contemporană, povestea îi urmărește pe Almut (Florence Pugh) și Tobias (Andrew Garfield) pe parcursul unei jumătăți de deceniu, pe măsură ce relația lor se dezvoltă. E filmul cel mai înduioșător și emoționant al săptămânii. Cei doi protagoniști se întâlnesc și apoi se îndrăgostesc, se mută împreună și au un copil, sărbătorind în același timp triumfuri și înfruntând tragedii. Pe măsură ce anii trec, ei îmbătrânesc, firește, dar povestea lor este ceva mai complicată decât a majorității doar pentru că se desfășoară în afara ordinii cronologice.
Este o concepție regizorală inteligentă, scrie New York Times, care sugerează modul în care noi trăim, de fapt, trecerea timpului. La început, Almut pregătește niște ouă înainte de a-l trezi pe Tobias într-un dormitor însorit din casa lor de la țară. În secvența următoare - care se dovedește a fi plasată cu mulți ani înainte - Tobias se trezește în apartamentul lor întunecat din Londra și verifică dacă Almut, însărcinată, este bine. Fiecare trezire este o ocazie de a sublinia dragostea cuplului și tandrețea cu care se poartă unul cu altul.
Scris de Nick Payne și regizat de John Crowley, „We Live in Time” se desfășoară pe parcursul a trei perioade de timp - una durează mai mulți ani, alta șase luni, iar a treia aproximativ o zi. Tranzițiile între diferitele perioade sunt bruște și, la început, sunt puțin dezorientante, mai scrie NYTimes, deoarece nu sunt însoțite de indicațiile obișnuite; nu există pagini de calendar care să se întoarcă rapid sau personaje care să anunțe în mod neclar: „Îmi amintesc ....” În schimb, regizorii te mențin ancorat în diferitele epoci, parțial prin schimbarea coafurilor lui Tobias și Almut, precum și prin nașterea fiicei lor, Ella (Grace Delaney). Când un adevăr crunt iese la iveală, tulburându-le realitatea, cei doi îndrăgostiți pornesc într-o călătorie în care, luptându-se cu timpul rămas, învață să prețuiască fiecare moment din drumul neconvențional pe care povestea lor de dragoste îl scrie.
Roboțica roz: Gardiana insulei/The Wild Robot
Iată filmul săptămânii la care putem merge cu mic cu mare. Roboțica roz: Gardiana insulei, regizat de Chris Sanders (Lilo & Stitch, How to Train Your Dragon) poate fi văzut cu întreaga familie. Este despre un roboțel inteligent pe nume Roz care, după un naufragiu, rămâne blocat pe o insulă nelocuită. Pentru a supraviețui mediului dur, Roz se atașează de animalele de pe insulă și are grijă de un pui de gâscă orfan. Filmul vorbește despre valori precum acceptarea alterității, susținerea celor neajutorați și prietenia.
Zâmbește 2/Smile 2
„Un sequel de excepție, pentru mine este clar filmul horror al anului. Chiar mai bun decat prima parte”, cum îl numește un spectator, filmul o pune în atenție pe vedeta Skye Riley (Naomi Scott), care -pregătită să pornească într-un turneu mondial - începe să trăiască întâmplări din ce în ce mai bizare și înfricoșătoare. Copleșită de ororile care se intensifică, dar și de presiunea celebrității, Skye va fi nevoită să-și înfrunte trecutul... primul film al seriei se lansa în 2022.
My Hero Academia: You're Next
Iată o animație pentru iubitorii de manga. Într-o lume în care eroii și răufăcătorii se luptă continuu în numele păcii, respectiv al haosului, Deku, un elev de liceu care aspiră să devină cel mai bun erou posibil, trebuie să-l înfrunte pe cel care îl imită pe eroul său preferat. Pot Deku și restul elevilor liceului U.A. să protejeze lumea și să-l învingă pe Dark Might, care pretinde a fi noul Simbol al Păcii?