• PRO TV
  • Șapte filme românești în programul Les Films de Cannes à Bucarest

Șapte filme românești în programul Les Films de Cannes à Bucarest

Șapte filme românești în programul Les Films de Cannes à Bucarest

Șapte filme românești, încă nelansate în cinematografe, vor putea fi văzute în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, într-o secțiune dedicată exclusiv producțiilor semnate de regizori români - "Avanpremierele Toamnei". Evenimentul se va desfășura între 25 și 31 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, și oferă o ocazie unică de a viziona cele mai noi producții românești, unele dintre ele fiind deja aclamate la festivaluri internaționale de renume.

Filmele românești de urmărit

Printre titlurile de referință ale acestei ediții se numără „Ink Wash”, regizat de Sarra Tsorakidis, un film sensibil care explorează criza de identitate a unei pictorițe aflate într-un moment de vulnerabilitate, izolate în mijlocul naturii. Selectat la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, acest lungmetraj propune o incursiune în lupta interioară și căutarea de sine a protagonistei sale.

Gallery

​De asemenea, tot din selecția Festivalului Internațional de Film de la Toronto, „TATA”, în regia Linei Vdovîi și Radu Ciorniciuc, aduce în prim-plan o poveste emoționantă despre dorința de a rupe ciclul violenței din familie. Filmul a fost apreciat pentru puterea sa de a expune traumele transgeneraționale și încercarea de vindecare a rănilor din trecut.

Un alt punct de atracție al selecției este „Săptămâna Mare” de Andrei Cohn, singurul film românesc prezent la Berlinale în acest an, care tratează tensiunile și prejudecățile din România de la începutul secolului XX. Totodată, „Alice On and Off” de Isabela Von Tent, recompensat cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film românesc de debut la Transilvania IFF, aduce în prim-plan un portret intim și onest al unei tinere confruntate cu dificultățile vieții adulte.

Nu trebuie ratate nici „O familie aproape perfectă” de Tudor Platon, un film despre nuanțele complicate ale iubirii familiale, și „Vampiru’ Zombi” de Sebastian Mihăilescu, care își face premiera mondială la festival. Acest ultim film explorează o poveste captivantă, estompând granița dintre realitate și ficțiune.

Filme documentare și scurtmetraje în premieră

În completarea selecției de lungmetraje, festivalul va găzdui și proiecții de scurtmetraje românești, în două sesiuni distincte, pe 26 și 28 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului. Acestea includ titluri precum „Surge of Transference”, „Eugen, prietenul Antoniei” și „Dansează, regină”, aducând în prim-plan tinerii regizori din cinematografia autohtonă.

Biletele pentru "Avanpremierele Toamnei" sunt disponible pe eventbook.ro. Programul complet pe filmedefestival.ro.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni