• PRO TV
  • Un val de aer polar vine peste România, începând cu 16 octombrie. Care sunt zonele în care va ninge și unde va ajunge temperatura minimă la -1 grad Celsius

Un val de aer polar vine peste România, începând cu 16 octombrie. Care sunt zonele în care va ninge și unde va ajunge temperatura minimă la -1 grad Celsius

Un val de aer polar vine peste România, începând cu 16 octombrie. Care sunt zonele în care va ninge și unde va ajunge temperatura minimă la -1 grad Celsius

După o perioadă de vreme neobișnuit de caldă și însorită pentru mijlocul lunii octombrie, România se pregătește să înfrunte o schimbare bruscă a temperaturilor. Meteorologii avertizează că un val de aer polar va pătrunde în țară începând de astăzi, 16 octombrie, aducând o răcire accentuată și o atmosferă mult mai mohorâtă.

Temperaturi în scădere și primele semne de iarnă

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) anunță că, odată cu intrarea acestui front rece, temperaturile vor scădea semnificativ, iar primii fulgi de nea ar putea să cadă în regiunile montane. Astfel, zilele însorite de care românii s-au bucurat până acum vor fi înlocuite de vreme rece, specifică sfârșitului de toamnă.

„Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, dar în special în cele sudice. Cerul va fi variabil în vestul şi nord-vestul ţării, dar va avea înnorări în rest. Va ploua, local în Moldova şi izolat în Transilvania, Muntenia şi Dobrogea.

La altitudini mari vor fi posibile şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în est şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 şi 9 grade, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Pe alocuri se va forma ceață”, au anunțat meteorologii ANM.

Precipitații și intensificări ale vântului

Pe lângă scăderea bruscă a temperaturilor, ANM preconizează și precipitații abundente, în special în Moldova, dar și local în Transilvania, Muntenia și Dobrogea. Totodată, vântul va sufla cu intensitate în estul și sud-estul României, contribuind la accentuarea senzației de frig.

Cum vor evolua temperaturile

Pentru ziua de astăzi, meteorologii prognozează valori maxime care se vor încadra între 12 și 20 de grade Celsius, cu un contrast semnificativ față de valorile din ultimele zile. Aceste temperaturi, deși încă blânde pentru anumite zone ale țării, vor scădea semnificativ pe parcursul următoarelor nopți, când minimele vor ajunge sub pragul de îngheț în anumite regiuni.

Prognoza meteo pentru săptămânile următoare

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele săptămâni, indicând o răcire treptată a vremii, cu temperaturi care se vor apropia de valorile specifice acestei perioade.

Săptămâna 21 - 28 octombrie 2024

În această perioadă, valorile termice se vor situa în jurul mediilor normale pentru intervalul respectiv în majoritatea regiunilor țării. În ceea ce privește precipitațiile, se preconizează cantități ușor sub media obișnuită în vestul și sudul României, în timp ce în restul teritoriului acestea se vor apropia de valorile normale.

Săptămâna 28 octombrie - 4 noiembrie 2024

Temperaturile medii se vor încadra în intervalul obișnuit pentru această perioadă, în toate regiunile României. Regimul de precipitații va fi, de asemenea, în general, în conformitate cu valorile normale ale acestui interval.

Săptămâna 4 - 11 noiembrie 2024

Valorile termice vor fi similare cu cele obișnuite pentru această săptămână în toată țara. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi în general în jurul valorilor normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni