ß
Ştiai că aproape jumătate dintre adulţi pot dezvolta parodontoză de-a lungul vieţii? Numită şi „Boala dinţilor frumoşi”, parodontoza reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii orale. Netratată la timp, această boală avansează spre o realitate pe care nimeni nu şi-o doreşte: pierderea parţială sau totală a danturii şi alte complicaţii generale de sănătate. Astăzi însă poţi lupta cu acest diagnostic nedorit mai simplu decât oricând: cu ajutorul laserului stomatologic! Doctor în ştiinţe medicale şi lector universitar, Tareq Hajaj, medic stomatolog cu specializare în chirurgia dento-alveolară și fondatorul clinicii Dental Creation, îţi dezvăluie care sunt semnele acestei probleme dentare grave, dar şi cum acţionează laserul în tratarea ei.
Laserul, în tratamentul parodontozei. Abordarea minim invazivă, mai simplă pentru pacient
Laserul dentar revoluţionează modul în care decurge tratamentul parodontozei. În ciuda diagnosticului grav, trebuie să ştii că procedura care îţi salvează zâmbetul este mai simplă decât te-ai aştepta, graţie evoluţiei tehnologiei. Minim invaziv şi mai precis decât metodele tradiţionale, cum ar fi chiuretajul sau intervenţiile chirurgicale, laserul asigură rezultate net superioare faţă de cele pe care le puteai obţine până acum.
„Prin intermediul laserului dentar reuşim să îndepărtăm cu precizie ţesutul gingival cu probleme, fără a afecta însă ţesutul sănătos. De aici decurg primele beneficii pentru pacient – procedura devine confortabilă, sângerarea este minimă, avem nevoie de mai puţină anestezie, iar vindecarea este mai rapidă. Este un nou mod de a lupta cu afecţiunile orale, mod care nu le mai creează pacienţilor acea teamă firească şi de când lumea în faţa programărilor la dentist.”, declară medicul Tareq Hajaj.
Odată îndepărtat ţesutul bolnav, zona vizată va fi şi decontaminată, practic bacteriile acumulate în pungile parodontale vor fi eliminate în mod eficient, acest lucru prevenind şi o agravare a infecţiei şi, pe termen lung, o eventuală recidivă. Un alt avantaj al terapiei cu laser este şi stimularea regenerării ţesuturilor: „Laserul contribuie la refacerea structurii de susţinere a dinţilor”, explică doctorul Tareq Hajaj. „Practic, tratamentul stimulează inclusiv regenerarea osului şi promovează acel proces natural de vindecare. În cadrul clinicii noastre, folosim cel mai apreciat laser diodă, Biolase, utilizat, de altfel, în mai multe tipuri de tratamente stomatologice importante.”
Terapia corectă ţine întotdeauna cont de stadiul bolii. Aşadar, tratamentul cu laser va fi unul personalizat. Uneori, şedinţele iniţiale pot presupune 1-3 programări pentru tratarea efectivă a zonei. Fiecare sesiune poate dura de la jumătate de oră, la o oră. Specialistul atrage atenţia că evaluările periodice sunt absolut obligatorii ulterior, pentru monitorizarea progresului şi pentru a decide dacă este nevoie şi de şedinţe suplimentare, în viitorul apropiat.
Parodontoza, o afecţiune perfidă. Iată la ce să fii atent!
Numărul pacienţilor care suferă de parodontoză este în creştere, chiar dacă nu există o statistică oficială în acest sens, din simplul fapt că unii dintre ei nu au un diagnostic pus sau nu caută tratament. Un studiu recent al OMS indică totuşi că aproximativ 14% din populaţia lumii ar avea parodontoză severă.
Dr. Tareq Hajaj, medic specialist chirurgie dento-alveolară: „Primul pas pentru a nu ajunge la un astfel de diagnostic este informarea! Pacientul trebuie să ştie să identifice anumite semnale de alarmă şi să se prezinte la medic în consecinţă. Nu este mai puţin adevărat că, în unele cazuri, boala este perfidă, astfel că pacientul nu resimte disconfort sau durere. Iată de ce este atât de important controlul periodic la stomatolog, pentru identificarea unor afecţiuni de care pacienţii pot să nu fie conştienţi. Pentru a fi cât mai simplu şi cât mai eficient, tratamentul parodontozei ar trebui să înceapă încă din stadiile incipiente ale bolii.”
Gingiile inflamate sunt un semnal de alarmă în acest sens: dacă observi că ele devin roşii, umflate şi sensibile, ar trebui să iei măsuri. Totodată, sângerarea după periaj ar trebui să te pună în gardă. Repiraţie neplăcută, gingii care se retrag, expunând rădăcinile dinţilor şi impresia de dinţi mobili nu sunt, de asemenea, deloc de ignorat. În stadii mai avansate ale parodontozei, pacienţii se pot trezi cu spaţii adânci între dinţi şi gingii, care se pot umple cu bacterii şi resturi alimentare. Schimbările în alinierea dinţilor şi durerea resimţită în momentul masticaţiei sunt şi ele pe lista simptomelor bolii parodontale.
Cum prevenim acest diagnostic?
Există multe cazuri în care parodontoza poate fi prevenită 100%. Cum? Prin asigurarea unei igiene orale corespunzătoare! Practic, pe cât de dificilă este, pe atât de simplu este de evitat această afecţiune: „Recomandăm o curăţare profesională a danturii, de mai multe ori pe an, în cazul pacienţilor cu boli parodontale. Detartrajul este esenţial în managementul parodontozei, pentru că ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului acumulat pe dinţi şi sub marginea gingiei. Pentru a fi siguri că zâmbetul vostru este bine, ar trebui să aplicaţi regula 2x2x2, indiferent dacă suferiţi sau nu de vreo afecţiune - curăţarea dinţilor de două ori pe zi, periaj de minimum două minute şi controale la stomatolog de două ori pe an sau mai des, dacă se impune.”, transmite medicul Tareq Hajaj.
Totodată, încearcă să eviţi fumatul, dieta săracă în vitamina C şi anumite medicamente care pot creşte riscul apariţiei gingivitei şi ulterior, a parodontozei. Nu uita să incluzi în meniul zilnic mere, migdale, morcovi şi salată verde, alimente extrem de eficiente în păstrarea unui zâmbet sănătos!
Acest articol este STRICT informativ! Pentru date suplimentare şi soluţii personalizate, adresează-te specialistului!
Detalii despre doctorul Tareq Hajaj și despre clinica Dental Creation găsești în mediul online: