ß
Val de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare în mai multe județe ale țării! Medicii trag un semnal de alarmă și spun că unele specii de ciuperci sunt letale.
Specialiștii atrag atenția că a crescut numărul de persoane care se prezintă la urgenţe cu intoxicaţii accidentale cu ciuperci. Ciupercile necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile, de aceea se impune o mare atenţie în culegerea lor, întrucât ciupercile necomestibile conţin toxine ce pot fi fatale organismului.
Simptome ale intoxicației cu ciuperci otrăvitoare
Medicii atrag atenţia că prin ingerarea ciupercilor otrăvitoare pot să apară:
- tulburări digestive (vărsături, scaune diareice, deshidratare),
- tulburări cardiovasculare (bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular),
- tulburări neurologice (stare confuzională, delir, convulsii, comă) în unele cazuri putând surveni decesul.
Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea.
Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării (sunt ciuperci tinere care prezintă toxicitate mai mare decât cele bătrâne), modul de preparare termic, de particularităţile consumatorilor (afecţiuni somatice asociate, teren alergic). Se recomandă consumul de ciuperci achiziţionate din locuri avizate şi evitarea consumului de ciuperci crude.
Când trebuie să ne prezentăm la urgențe
În cazul în care o persoană prezintă unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, ameţeli, tulburări de vedere) se impune prezentarea de urgenţă la spital.
Simptomele apar în primele 12 ore de la consum, iar starea se poate altera rapid, cu consecinţe grave, tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.
Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii, respectaţi următoarele recomandări :
- evitaţi să consumaţi ciuperci/bureţi procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar;
- evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci/bureţi din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;
- întrucât copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţii foarte grave, chiar letale, nu-i hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci;
În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:
- tulburări digestive: greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ;
- tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipoten-siune arterială sau hipertensiune arterială;
- tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
- simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.
Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces.
Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.
Foto Imago