• PRO TV
  • Aurorele boreale sau Luminile Nordului apar tot mai des în România. Cum se explică FOTO

Aurorele boreale sau Luminile Nordului apar tot mai des în România. Cum se explică FOTO

Aurorele boreale sau Luminile Nordului apar tot mai des în România. Cum se explică FOTO

În ultimii doi ani, aurora boreală a fost tot mai vizibilă, inclusiv în România. Recent, Luminile Nordului s-a văzut în aproape toate judeţele ţării noastre. Experții au explicat fenomenul, dar și durata. Pentru a obţine o vedere bună a aurorei borale, trebuie stat într-un loc întunecos, departe de sursele artificiale de lumină, şi într-o regiune în care cerul este lipsit de orice nor.

Ce este aurora boreală

Aurorele boreale apar atunci când particulele încărcate se ciocnesc cu gazele din atmosfera Pământului în jurul polilor magnetici. Pe măsură ce acestea se ciocnesc, lumina este emisă la diferite lungimi de undă, creând pe cer imagini colorate care clipesc şi se rotesc.

În noaptea de joi spre vineri, culorile uimitoare ale aurorei boreale au fost din nou vizibile chiar şi cu ochiul liber în mare parte din SUA, dar şi în Europa, până în România. Furtuna geomagnetică, un fenomen produs de o importantă masă de particule solare care s-au lovit joi de atmosfera Pământului, a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă la latitudini mult mai scăzute decât normal, inclusiv în România.

Care este explicația și cât va mai dura fenomenul

Experţii spun că Luminile Nordului - sau Aurora Boreală - sunt mai vizibile în acest moment datorită faptului că Soarele se află la ceea ce astronomii numesc „maximul” ciclului său solar de 11 ani. La fiecare 11 ani, la vârful acestui ciclu, polii magnetici ai soarelui se inversează, iar Soarele trece de la o stare de activitate lentă la una activă şi furtunoasă.

Ciclul actual de 11 ani, al 25-lea de când au început înregistrările, în 1755, a început în 2019 şi se aşteaptă să atingă punctul maxim anul viitor. Prin urmare, condiţiile care au dus la recenta activitate se vor menţine pentru mai multe luni de acum înainte, scrie news.ro.

Foto FACEBOOK

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni