Propunerea României la Premiile Oscar 2025 debutează în cinematografele noastre, alături de un thriller cu Joel Kinnaman și Mark Strong, o dramă cu o româncă personaj central, o comedie autohtonă și un film de aventuri pentru copii
Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, cu actori români de calibru - precum Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Alina Berzunțeanu, Valeriu Andriuță, Adrian Titieni, Richard Bovnoczki - și un debutant foarte bun (Ciprian Chiujdea), intră în cinematografele noastre, după selecția în Competiția Oficială de la Cannes de anul acesta și după câștigarea Inimii orașului Sarajevo cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj. Este filmul ales să fie propunerea României la Premiile Oscar 2025. Alături de acest film, la cinema pot fi văzute alte patru noi producții - drama Clara, cu un personaj central feminin: o mamă româncă obligată să lucreze în Germania, apoi thriller-ul „The Silent Hour: Martor fără glas”, după care filmul de aventuri pentru copii „Școala animalelor magice” și comedia românească „Spre punctul G”.
Trei kilometri până la capătul lumii
Filmul românesc selectat anul acesta în Competiția Oficială de la Cannes - unde a primit premiul Queer Palm, premiat cu Heart of Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj și ales să fie propunerea României la Premiile Oscar 2025, debutează în cinematografele noastre vineri, 11 octombrie. Este un film plasat în Delta Dunării, într-o zonă greu accesibilă, unde se ajunge doar cu vaporul, fiind o poveste de familie: a relației dintre un adolescent care iese din tipare și familia lui. Filmul poate fi văzut - în prima săptămână - în peste 55 de cinematografe din 30 de orașe ale țarii. Conform sinopsisului oficial, Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care - prin eforturile părinților săi - învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici ințelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție...
Clara
Rămânem lângă Dunăre cu a doua premimeră a săptămânii, filmul Clara, întrucât acțiunea are loc În orașul german Ulm, situat lângă Dunăre, la granița cu Bavaria. Actrița din Satul-Mare Olga Torok joacă rolul titular. Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemenea milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult. E angajata unei familii din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării. În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simțindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă în amonte pe Dunăre. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță la spital. Dar sentimentele sale față de ea s-au schimbat mult.
Într-o lume cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.
The Silent Hour: Martor fără glas
De la Brad Anderson - regizorul filmului Mașinistul (cu Christian Bale și Jennifer Jason Leigh) - vine săptămâna aceasta în cinematografele noastre thrillerul The Silent Hour: Martor fără glas, cu Joel Kinnaman și Mark Strong în rolurile principale. Kinnaman joacă un detectiv de poliție cu deficiențe de auz, care lucrează ca interpret pentru departament și care trebuie să se confrunte cu o echipă de polițiști corupți; aceștia încearcă să elimine un martor surd la o crimă într-o clădire de apartamente. „The Silent Hour este un thriller tensionat și puternic, cu o intrigă fantastică, în stare să te prindă, inteligent de la un capăt la altul. Joel Kinnaman își dezvăluie întreaga gama interpretativă, portretizând un om care se luptă cu un handicap, dar care învață să se adapteze sub amenințarea armei”, scrie presa internațională despre film.
Spre punctul G
Comedia românească „Spre punctul G” prezintă mai multe povești ce se intersectează într-un oraș din Transilvania, punctul comun fiind „Ziua Internațională a Orgasmului Feminin”, când viața amoroasă a mai multor tineri ia o turnură neașteptată. Conform sinopsisului, Ada, o dispeceră la 112, primește o mulțime de sfaturi pentru a putea avea orgasm, iar IT-istul obsedat de filme porno, Teo, are parte de o vizită surpriză. Swingerii Levi și Dora sunt în căutare de parteneri, în timp ce studenta Ina își împarte viața între două lumi complet diferite: videochat și biserică. Corporatistul Radu merge la psiholog, unde află că la baza violenței sale e o cauză nebănuită.
Școala animalelor magice
Filmul german de familie și aventuri Școala animalelor magice o are în centru pe Ida (Emilia Maier) este de-abia sosită în oraș și încearcă să-și facă prieteni în noua școală. Miss Cornfield, profesoara, anunță că unii elevi vor avea un animal magic ca animal de companie. Ida trebuie să se îngijească de vulpea vorbitoare Rabbat, iar colegul Benni, de înțeleapta țestoasă Henrietta. Din școală încep să dispară lucruri, iar copiii și animalele își unesc forțele pentru a găsi hoțul.