• PRO TV
  • Cum arăta Jack Spintecătorul, cel mai renumit criminal în serie! Un expert care a investigat cazul trei decenii i-a recreat chipul cu ajutorul inteligenței artificiale

Cum arăta Jack Spintecătorul, cel mai renumit criminal în serie! Un expert care a investigat cazul trei decenii i-a recreat chipul cu ajutorul inteligenței artificiale

Cum arăta Jack Spintecătorul, cel mai renumit criminal în serie! Un expert care a investigat cazul trei decenii i-a recreat chipul cu ajutorul inteligenței artificiale

Identitatea lui Jack Spintecătorul a fost un mister timp de peste 130 de ani, dar un cercetător britanic crede că l-a demascat pe criminalul în serie și chiar i-a recreat chipul cu ajutorul inteligenței artificiale.

Russell Edwards a petrecut aproape trei decenii investigând cazul Jack Spintecătorul. Potrivit Daily Star, cercetătorul britanic a utilizat o tehnologie de reconstrucție facială de ultimă oră pentru a crea o imagine CGI alb-negru cu înfățișarea criminalului la acea vreme.

​Edwards a folosit probe ADN de pe șalul unei victime pentru a „dovedi” că Jack Spintecătorul era de fapt Aaron Kosminski, care a fost un suspect-cheie în timpul crimelor din Whitechapel.

În cea de-a doua sa carte despre acest caz, Edwards susține că nu numai că l-a identificat în mod concludent pe Spintecător, dar a descoperit și motivul din spatele mutilărilor brutale și modul în care criminalul a scăpat de justiție.

Între august și noiembrie 1888, Jack Spintecătorul a ucis cu brutalitate cel puțin cinci femei în Whitechapel, în estul Londrei. Extirparea organelor interne de la trei victime a dus la speculații că ucigașul avea cunoștințe medicale sau chirurgicale.

Între aprilie 1888 și februarie 1891, poliția a investigat 11 asasinate brutale de femei, majoritatea prostituate, cunoscute sub numele de crimele din Whitechapel.

Printre victimele lui Jack Spintecătorul se numără Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes și Mary Jane. Toate victimele au avut gâtul tăiat, au suferit leziuni post-mortem, inclusiv la nivelul vaginului, iar unele dintre ele au fost descoperite cu părți lipsă din corp.

Cum a „confirmat” Edwards că Aaron Kosminski este Spintecătorul

Polițistul Watkins a fost ofițerul care a găsit corpul brutal mutilat al celei de-a patra victime a Spintecătorului, Catherine Eddowes, pe un trotuar din Mitre Square, în data de 30 septembrie 1888.

Capul îi fusese tăiat aproape complet, la fel și nasul. Ea a fost a doua victimă a lui Jack Spintecătorul în aceeași noapte. Un șal de mătase pe care îl deținea era plin de sânge.

Russell Edwards a dat peste presupusul șal la o licitație din Bury St Edmunds, Suffolk. Intrigat, dar neîncrezător, l-a cumpărat și a descoperit că era extrem de bine conservat, cu ceea ce păreau a fi pete de sânge și chiar de spermă încă vizibile pe țesătură.

Ulterior, s-a aflat că, în timp ce trupul victimei era transportat la morgă, sergentul de poliție Amos Simpson a luat eșarfa pentru soția sa, Jane. Deși femeia nu a purtat-o niciodată, aceasta a rămas în familie timp de generații, până când a fost scoasă la licitație de stră-strănepotul sergentului Simpson, David Melville-Hayes.

Edwards a fost surprins de faptul că o eșarfă de mătase, împodobită cu flori, ar fi putut aparține doamnei Eddowes, despre care se știa că era o alcoolică săracă.

Cu toate acestea, designul și vopselele folosite păreau să se potrivească cu cele produse în Sankt Petersburg la acea vreme. Acest lucru l-a determinat pe Edwards să se gândească dacă nu cumva ar fi putut fi, de fapt, o posesiune a lui Kosminski, suspectul de crimă, care provenea din Imperiul Rus.

El s-a întrebat dacă ar fi putut să o lase la locul faptei. Acest lucru a declanșat o lungă serie de teste ADN pe petele suspecte de sânge și spermă, cu ajutorul rudelor îndepărtate ale victimei și suspectului. Într-un final a existat o potrivire pentru petele de sânge și un descendent direct al doamnei Eddowes, fără nume.

Deși cererea de exhumare a cadavrului lui Kosminski a fost respinsă, ADN-ul găsit în petele de spermă s-a potrivit, de asemenea, cu unul dintre descendenții surorii lui Kosminski.

Potrivit lui Edwards, aceasta este dovada definitivă a identității lui Jack Spintecătorul - un caz care a rămas nerezolvat din 1888. În portretul reconstruit de cercetătorul britanic a rezultat un tânăr melancolic, cu părul tuns, pomeți proeminenți și o privire intensă.

Kosminski s-a născut la 11 septembrie 1865, ceea ce înseamnă că avea 22 și 23 de ani în momentul crimelor. A fost crescut în Klodawa, lângă Varșovia, fiind cel mai mic din șapte copii, tatăl său decedând când el avea doar opt ani.

Mama sa s-a recăsătorit, iar înregistrările sugerează că ar fi fost abuzat sexual de tatăl său vitreg. În 1882, cu șase ani înainte de crime, familia a fugit în estul Londrei pentru a scăpa de antisemitismul în creștere din Europa de Est, după moartea țarului Alexandru al II-lea.

În timpul anchetei privind crima, Dr. Robert Anderson, șeful Departamentului de Investigații Criminale din Londra, l-a identificat pe Kosminski drept principalul suspect.

Rapoartele confidențiale anterioare ale poliției, publicate în 1894 sub numele de Memorandumul Macnaghten, menționau că detectivii credeau că acesta nutrea „o mare ură față de femei, în special față de cele din clasa prostituatelor, și avea puternice tendințe criminale”.

Întrucât nu exista nicio fotografie confirmată a lui Kosminski, Edwards a solicitat familiei bărbatului portrete vechi pe care să le folosească într-un program computerizat de înaltă tehnologie conceput pentru a-i reconstrui chipul pe baza trăsăturilor rudelor sale.

De ce nu a fost prins niciodată Jack Spintecătorul

Edwards a săpat mai adânc, convins că adevăratul motiv pentru care Jack Spintecătorul a evitat să fie prins a fost faptul că fratele său avea legături cu francmasoneria.

De asemenea, cercetătorul vrea să dezvăluie motivele sinistre din spatele acelor mutilări.

În februarie 2023, mai multe fotografii au ajuns în mâinile sale, una dintre ele înfățișând un grup de 15 domni eleganți, cu mustață și costume impresionante. Se pare că aceștia erau membri ai Lojei Israelului, un grup francmasonic înființat pentru imigranții evrei care își făceau o casă pe țărmurile britanice.

Printre aceștia se remarca fratele mai mare al lui Kosminski, Isaac, un croitor care se descurcase bine de când se mutase la Londra în 1870 și își schimbase numele de familie cu Abrahams.

Foto: Shutterstock/ Edward Russell

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni