ß
Inspirat și ghidat la început de carieră de marele actor Eusebiu Ștefănescu, Sebastian Lupu s-a îndrăgostit și el de poezie, ducând la un alt nivel. Cine s-ar fi gândit că, în zilele noastre, poezia ar putea strânge milioane de vizualizări pe rețelele de socializare? Ei bine, actorul Sebstian Lupu a reușit să-i facă pe tinerii de azi să fie curioși în privința poeziei, să-și cumpere cărți de poezie și să fie fascinați de ea. Între timp, actorul pregătește un proiect de suflet: apariția în cea mai așteptată comedie a acestei ierni: Transilvanian Ninja. Din 6 decembrie pe marele ecran!
Cum ai descrie experiența filmărilor pentru Transilvanian Ninja? Și ce ne poți spune despre rolul tău din film?
Dacă ar fi să descriu într-un singur cuvânt, acesta ar fi: Prietenie. Atmosfera la filmările pentru comedia Transilvanian Ninja a fost una uluitoare, cu oameni frumoși, oameni sinceri, totul a fost plăcut. Rolul meu e unul foarte simpatic: sunt un băiat care vrea să fie bun, încearcă să fie cinstit cu toată lumea, un om simplu, adevărat, nealterat de smecherii, de răutăți…
Cum ai convinge publicul să-și cumpere bilet la această comedie ce va fi lansată în cinematografe, din 6 decembrie?
În primul rând, acest film este el însuși un film Ninja, pentru că nu încearcă să inventeze nimic. Asemenea unui ninja aca haiduc, încearcă să recupereze umorul de calitate și să-l aducă în fața publicului. E o bijuterie de film, așa că trebuie să mergeți din 6 decembrie să-l vedeți în sala de cinema!
Se poate spune că faci parte din categoria celor care fac actorie pentru a deveni vedete?
Toți vrem să fim vedete, toți vrem să fim mai frumoși… Dintotdeauna mi- a plăcut să fiu în centrul atenției, dar eu fac această meserie pentru că îmi place, pentru că nu e nimic mai frumos decât să muncești la ceva care îți face plăcere, care te folosește, te chinuie să-ți iasă ceva frumos. E minunată meseria asta de actor, dar dacă se întâmplă să te transforme și într-o vedetă, de ce nu?
Care sunt oamenii care ți-au marcat cariera ta de până acum?
Fiecare om e care îl întâlnesc în viață îmi influențează într-o oarecare măsură profesia. Dar, dacă ar fi să menționez un singur om, acela este cu siguranță profesorul meu de la clasă: Eusebiu Ștefănescu, el e cel care mi-a influențat într-un mod indirect cariera, având în vedere că am început și eu să spun poezii, ba chiar să aduc poezia din România la un nivel foarte consistent. Sunt milioane de conturi care îmi urmăresc poeziile, sute de tineri care-mi trimit mesaje și îmi spun că poezia e mai mult decât rimă, și-au dat seama că poezia înseamnă imaginație, visare, și așa au început și ei să-și cumpere cărți și să citească altfel poezia. E un lucru bun pe care l-am făcut. Eu zic că, după 30 de ani, faptul că lumea vedea altfel poezia este datorită mie.
Trebuie să facă un actor și sacrificii pentru meseria lui?
Nu, pentru că profesia de actor este un mod de a fi. Întotdeauna am spus că eu în viata mea am două amante: prima e viața, iar cealaltă amantă e profesia. Nu încerca să înșeli nici viața și nici profesia. Profesia de actor este o plăcere continuă…
Unde te poate vedea publicul jucând în perioada următoare?
În Oradea, la Teatrul Regina Maria, unde sunt angajat, dar și pe rețelele de socializare, la un nivel foarte consistent.
Într-adevăr, ești foarte activ pe Social Media. De ce crezi că ai un succes atât de mare în zona asta?
Nu e o rețetă. Iar faptul că am succes e modul sincer în care mă arăt oamenilor, în care nu încerc să cosmetizez nimic. Sinceritatea și munca m-au dus aici. Munca e cea mai importantă. Era o vorbă a ennui mare actor: Zâmbește, nu știi niciodată cine se va îndrăgosti de zâmbetul tău, eu am schimbat -o în: Muncește! Nu știi niciodată cine se va îndrăgosti de munca ta. Nu fac niciun compromis și muncesc 16 ore pe zi, în fiecare zi, chiar și în zilele de Sărbători… Ăsta cred ca e un secret de viață.
Dar Familia? Ce înseamnă familia pentru un actor? Ce înseamnă Iubirea?
Soția mea este și ea actriță. Eu nu mă văd această profesie decât alături de ea. Noi suntem colegi din prima clipă de când am intrat pe băncile facultății. Familia e cel mai important proiect al meu de viață, iar copiii noștri sunt cei mai importanți.
În final, aș vrea să te întreb când trebuie un actor să iasă din lumina reflectoarelor?
În momentul în care nu mai e întreg. În 2019, eu am avut o intervenție pe creier și atunci mi-am propus că dacă cumva rămân cu cea mai mică sechelă, eu nu mai fac profesia asta. Un actor trebuie să fie pe scenă în momentul în care este în forma lui maximă. Un actor nu trebuie privit cu milă, nu trebuie să-i fie justificată existența. În momentul în care vezi că nu mai funcționezi 100 la sută, te retragi.