• PRO TV
  • Kim Kardashian pledează pentru eliberarea fraților Menendez, închiși pe viață pentru uciderea părinților: „Ei nu sunt monștri”

Kim Kardashian pledează pentru eliberarea fraților Menendez, închiși pe viață pentru uciderea părinților: „Ei nu sunt monștri”

Kim Kardashian pledează pentru eliberarea fraților Menendez, închiși pe viață pentru uciderea părinților: „Ei nu sunt monștri”

Joseph Lyle Menendez, în prezent în vârstă de 56 de ani, și Erik Menendez, în prezent în vârstă de 53 de ani, au fost găsiți vinovați de uciderea părinților lor după două procese și condamnați la închisoare pe viață fără eliberare condiționată.

Gallery

​Frații Erik și Lyle Menendez și-au împușcat mortal părinții, Jose și Mary Louise „Kitty” Menendez, în casa lor din Beverly Hills, în 20 august 1989. În timpul proceselor lor, frații au susținut că și-au ucis tatăl din cauza abuzurilor sexuale repetate pe care acesta le-ar fi comis asupra lor.

​De cealaltă parte, procurorii au argumentat că motivația fraților a fost de a moșteni averea familiei lor. Jose era un director de succes în industria de divertisment de la Hollywood, iar la acea vreme averea familiei Menendez era estimată la aproximativ 14,5 milioane de dolari. În 1996, frații au fost găsiți vinovați de crimă de gradul întâi și condamnați la închisoare pe viață. 

Noi dovezi au ieșit recent la suprafață în cazul fraților Menendez

Joi, 3 octombrie, procurorul districtului LA County, George Gascon, a declarat că există „o obligație morală și etică” de a revizui dovezile prezentate de frați anul trecut, care susțineau că au fost abuzați sexual de tatăl lor și că au acționat în legitimă apărare.

Este vorba despre o scrisoare pe care Erik i-ar fi scris-o vărului său înainte de crime, în care îi spunea acestuia despre abuzurile inimaginabile la care este supus de către tatăl său. Roy Rosselló, un fost membru al trupei Menudo din anii 1980, a susținut că a fost drogat și violat de tatăl lui Erik și Lyle Menendez.

CITEȘTE ȘI:

​Kim Kardashian i-a vizitat pe Erik și Lyle Menendez în închisoare

Kim Kardashian face parte din tabăra celor care îi susțin pe cei doi frați și pledează pentru eliberarea acestora. Vedeta de reality show, care are un program care îi ajută pe foști deținuți să se reintregreze în societate și să-și găsească un loc de muncă, consideră că Lyle și Erik Menendez au fost tratați incorect de procurori și mass-media. Frații, care au fost condamnați pentru uciderea părinților lor, Jose și Kitty, în casa lor din Beverly Hills, California, „au fost condamnați chiar înainte de începerea procesului”, a scris aceasta într-un eseu emoționant.

„Credeți că știți povestea lui Lyle și Erik Menendez. Eu cu siguranță am crezut că o știu: În 1989, frații, în vârstă de 21, respectiv 18 ani, și-au împușcat și ucis cu cruzime părinții în casa lor din Beverly Hills. În 1996, după două procese, ei au fost condamnați la închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate. Așa cum se întâmplă adesea, această poveste este mult mai complexă decât pare la suprafață. Ambii frați au declarat că au fost abuzați sexual, fizic și emoțional timp de ani de zile de către părinții lor. Potrivit lui Lyle, abuzurile au început când el avea doar 6 ani, iar Erik a declarat că a fost violat de tatăl său timp de mai bine de un deceniu. După ani de abuzuri și o teamă reală pentru viețile lor, Erik și Lyle au ales ceea ce au crezut la momentul respectiv că este singura lor cale de scăpare - un mod inimaginabil de a scăpa de coșmarul lor.

Primul lor proces a avut loc în fața a două jurii separate, câte una pentru fiecare frate. Acuzațiile de abuz au constituit baza apărării lor, membrii familiei depunând mărturie în favoarea lor. După audierea acestor dovezi, mai mult de jumătate dintre cei 24 de jurați au votat nevinovați pentru acuzațiile de crimă, ceea ce a dus la un blocaj iremediabil al juraților și la anularea procesului, considerate în general drept o lovitură pentru procuratura din Los Angeles.

În curând, cazul fraților Menendez va continua să se deruleze pe fondul unui alt caz de crimă de profil înalt instrumentat de același birou al procurorului. La mai bine de patru luni după procesul Menendez, O.J. Simpson a fost acuzat de uciderea fostei sale soții, Nicole Brown Simpson, și a prietenului acesteia, Ronald Goldman. Apoi, la opt zile după achitarea lui Simpson, au început pledoariile de deschidere în cel de-al doilea proces al lui Erik și Lyle.

Totuși, de data aceasta, judecătorul a schimbat regulile: ambii frați au fost judecați împreună în fața unui singur juriu, multe dintre probele privind abuzurile au fost considerate inadmisibile, iar uciderea din culpă nu a mai fost o opțiune. Unii martori din primul proces au fost împiedicați să depună mărturie cu privire la presupusele abuzuri, lipsindu-i pe jurați de probe esențiale. Procurorul, după ce a susținut cu succes excluderea mărturiilor privind abuzurile, și-a bătut joc de apărarea fraților în timpul pledoariilor sale finale pentru că nu a prezentat nicio dovadă de abuz.

Avocatul lor a declarat ulterior că hotărârile judecătorului au acționat în esență ca un verdict „dirijat”. Și astfel, frații au fost condamnați. Au fost condamnați la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate și au rămas încarcerați timp de aproape 35 de ani. Singura lor cale de ieșire din închisoare este acum moartea.

Primul proces a fost televizat pentru a fi văzut de toată lumea, iar cazul lui Erik și al lui Lyle a devenit divertisment pentru națiune, suferința și poveștile lor de abuz fiind ridiculizate în scenete la „Saturday Night Live”. Mass-media i-a transformat pe frați în monștri și atracții senzaționale - doi copii aroganți și bogați din Beverly Hills care și-au ucis părinții din lăcomie. Nu era loc pentru empatie, cu atât mai puțin pentru simpatie.

Erik și Lyle nu aveau nicio șansă la un proces echitabil în acest context. Pe atunci, existau resurse limitate pentru victimele abuzurilor sexuale, în special pentru băieți. Practic, nu existau sisteme de sprijinire a supraviețuitorilor, iar conștientizarea publică a traumei abuzului sexual asupra bărbaților era minimă, adesea întunecată de judecăți preconcepute și homofobie. Poate cineva să nege cu onestitate că sistemul de justiție le-ar fi tratat pe surorile Menendez cu mai multă indulgență? În ciuda mărturiilor copleșitoare ale familiei care recunoșteau abuzurile suferite de Erik și Lyle, publicul a rămas sceptic. Jefuiți de copilărie de către părinții lor, apoi jefuiți de orice șansă la libertate de către un sistem de justiție penală dornic să îi pedepsească fără să ia în considerare contextul sau să înțeleagă „de ce” și fără să le pese dacă pedeapsa se potrivește infracțiunii, Erik și Lyle au fost condamnați chiar înainte de începerea procesului.

Potrivit lui Erik și Lyle, au fost abuzați fizic, sexual și emoțional de părinții lor încă din copilărie, iar tatăl lor i-a violat în mod repetat când erau doar niște băieței. Mulți oameni cred că infracțiunile comise de frați sunt de neiertat - dar cum rămâne cu deceniile de presupuse abuzuri pe care le-au suferit în copilărie?

Am petrecut timp cu Lyle și Erik; nu sunt monștri. Sunt oameni buni, inteligenți și cinstiți. În închisoare, amândoi au dosare disciplinare exemplare. Au obținut mai multe diplome universitare, au lucrat ca îngrijitori pentru persoanele în vârstă încarcerate în ospiciu și au fost mentori în programe universitare - s-au angajat să dea înapoi altora. Când am vizitat închisoarea în urmă cu trei săptămâni, unul dintre gardieni mi-a spus că s-ar simți confortabil să-i aibă ca vecini. Douăzeci și patru de membri ai familiei, inclusiv frații și surorile părinților lor, au emis declarații de susținere totală a lui Lyle și Erik și au solicitat respectuos ca sistemul judiciar să îi elibereze.

Crimele nu sunt scuzabile. Vreau să clarific acest lucru. Nici comportamentul lor înainte, în timpul sau după crimă. Dar nu trebuie să negăm cine sunt ei astăzi, la cei 50 de ani ai lor. Procesul și pedeapsa pe care le-au primit acești frați se potrivesc mai bine unui criminal în serie decât două persoane care au îndurat ani de zile abuzuri sexuale din partea oamenilor pe care îi iubeau și în care aveau încredere. Nu cred că pedeapsa corectă pentru acest caz complex a fost să își petreacă întreaga viață în închisoare. Dacă această infracțiune ar fi fost comisă și judecată astăzi, cred că rezultatul ar fi fost dramatic diferit. De asemenea, cred cu tărie că li s-a refuzat un al doilea proces echitabil și că excluderea dovezilor cruciale privind abuzul i-a privat pe Erik și Lyle de posibilitatea de a-și prezenta pe deplin cazul, subminând și mai mult echitatea condamnării lor.

Cu cazul lor din nou în lumina reflectoarelor - și având în vedere dezvăluirea unei scrisori din 1988 a lui Erik către vărul său în care descria abuzurile - sper că sentințele pe viață ale lui Erik și Lyle Menendez vor fi reconsiderate.

Le suntem datori acestor băieței care și-au pierdut copilăria, care nu au avut niciodată șansa de a fi ascultați, ajutați sau salvați”, a scris Kim Kardashian, potrivit NBC News.

Fotografii: Getty Images/ Profimedia Images

CITEȘTE ȘI:

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni