ß
Trei filme tulburătoare ne așteaptă săptămâna aceasta pe marile ecrane din România.
Articol de Gloria Stroescu
Vineri, 4 octombrie, se lansează pe marile noastre ecrane Joker: Delir în doi, mult așteptata continuare la Joker (2019), primul film nerecomandat minorilor ce a depăşit un miliard de dolari încasări și care i-a adus lui Joaquin Phoenix Oscarul pentru cel mai bun actor. Celebra Lady Gaga i se alătură protagonistului în acest sequel lansat în competiția Festivalului de Film de la Veneția.
Săptămâna mai aduce pe marile noastre ecrane Profesorul care a promis marea, povestea emoționantă și adevărată a profesorului Antoni Benaiges, care - într-un mic sat spaniol izolat, în anul 1935 - promitea elevilor săi să le arate marea, pentru prima dată în viața lor. Marele final/Sterben este cel de-al treilea titlu al săptămânii, o dramă germană despre un cuplu căsătorit aflat în pragul morții și cei doi copii ai lor care sunt prea preocupați de propriile probleme pentru a se implica. A fost numit anul acesta cel mai bun film la Premiile Filmului German.
Joker: Delir în doi/Joker: Folie à Deux
În urmă cu cinci ani, regizorul Todd Phillips a lansat Joker, versiunea sa mult aclamată (atât de criticii de film cât și de public), a super-villain-ului DC Comics omonim. Joaquin Phoenix purta machiajul de clovn și juca personajul principal, Arthur Fleck, un bărbat cu probleme psihice care își dorește să fie artist de stand-up și clovn, a cărui stare se deteriorează tot mai mult după ce suferă respingere după respingere. Până la urmă, își pune masca Joker-ului și devine un erou al celor dezmoșteniți. Continaurea, „Folie à deux”, face trimitere la patologia mintală, o formă de psihoză colectivă, „contagioasă”.
După ce îl ucide în direct pe Murray Franklin (Robert De Niro) în primul film, Arthur Fleck este internat la ospiciul Arkham, unde o cunoaşte pe Harleen Quinzel (Lady Gaga), o pacientă psihiatrică profund tulburată care îl întâlnește pe Joker la cursul de terapie muzicală la care i se permite să participe ca recompensă pentru bună purtare, în timp ce se află în arest preventiv, așteptând să fie judecată pentru cele cinci crime ale sale. Cei doi se îndrăgostesc profund și vor împărtăşi mai multe episoade de „delir în doi”. Criticii de film au atras atenția asupra tonului sumbru al filmului, dar au lăudat „structura și aroma pe care primul film nu le avea” (The Guardian), plus scenele fantastice elaborate, și componenta de musical.
Profesorul care a promis marea/El maestro que prometió el mar
Filmul biografic prezintă povestea lui Antoni Benaiges, învățătorul republican din Mont-roig del Camp (Spania) care a adoptat metodologia pedagogică a lui Célestin Freinet. Această metodologie presupunea realizarea, în cadrul școlii, a unei serii de mici publicații sau „caiete” sub formă de desene și texte realizate de către elevii școlii și care reflectau modul în care aceștia percepeau și înțelegeau lumea: scriau despre familie, prietenii, sat, localități, sărbători, excursii, călătorii, jocuri și folclor. Astfel, tiparnița a ajuns să joace un rol important în clasă: era un instrument care le permitea elevilor să exprime, să înțeleagă, să vadă și să atingă tot ceea ce învățau.
Dar metodele de predare folosite de Benaiges au intrat curând în conflict cu unele dintre familiile locale și cu puterea. Băieții și fetele din sat nu văzuseră niciodată marea, iar în ianuarie 1936 profesorul le-a cerut să și-o imagineze și să o descrie. Rezultatul a fost caietul „Marea”. Punctul de vedere al copiilor care nu au văzut-o niciodată. Profesorul a promis că îi va duce pe băieți și pe fete să vadă marea în acea vară și să viziteze casa familiei sale. Dar, la 19 iulie același an, în timp ce planifica excursia elevilor săi la Mont-roig, a fost arestat, torturat și executat.
Marele final/Sterben
Regizorul german Matthias Glasner contemplă mortalitatea prin intermediul diferiților membri ai unei singure familii în Sterben - primul său lungmetraj din 2012 încoace, o dramedie autoreflexivă despre moarte.
Pe parcursul a trei ore și a cinci capitole diferite, filmul lui Matthias Glasner prezintă chinurile unei familii înstrăinate: un cuplu în vârstă aflat în pragul morții, fiul lor compozitor de succes și fiica lor alcoolică și nefericită. Filmul aruncă o privire asupra experiențelor lor, criticii de film lăudând interpretările principale impecabile și comparând filmul cu Amour, al lui Michael Haneke și Vortex, al lui Gaspar Noé. Sterben se deschide în mediul rural german, cu cuplul în vârstă Lissy (Corinna Harfouch) și Gerd Lunies (Hans-Uwe Bauer) - fiind găsiți neajutorați de către un vecin. Lissy suferă de o serie de afecțiuni care o fac să fie partial mobilă și - de multe ori - își încheie ziua murdărindu-se, în timp ce demența lui Gerd îl determină să rătăcească gol prin casele oamenilor. Ei nu se pot ajuta reciproc, iar copiii lor adulți sunt prea preocupați de propriile lor vieți metropolitane pentru a se implica. Apoi, filmul se concentrează asupra fiului lor de vârstă mijlocie, Tom (Lars Eidinger), tată vitreg pentru copilul pe care fosta lui soție îl are cu un alt bărbat. Tom se află în plin proces de perfecționare a unei piese pentru orchestră numită „Sterben” („Murind”), scrisă de vechiul său prieten și colaborator Bernard (Robert Gwisdek). Conversațiile și dezbaterile muzicienilor despre moarte conduc la noi moduri de interpretare. Apoi este introdus al patrulea membru cheie al familiei: sora lui Tom, Ellen (Lilith Stangenberg), cântăreață amatoare și asistentă dentară capricioasă care are o aventură cu angajatorul ei, Sebastian (Ronald Zehrfeld). „Aceste capitole disparate sunt legate de sentimentele de izolare și de temerile de a nu găsi niciodată o reconciliere”, scrie Variety.