• PRO TV
  • Cutremur de peste 4 grade în România vineri dimineață. Unde s-a produs seismul

Cutremur de peste 4 grade în România vineri dimineață. Unde s-a produs seismul

Cutremur de peste 4 grade în România vineri dimineață. Unde s-a produs seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 4,2, a avut loc vineri dimineața, la ora 6:19, în județul Vrancea, o zonă cunoscută pentru activitatea seismică.

Conform informațiilor oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la o adâncime de 103,8 km.

„În ziua de 4 octombrie 2024, la ora 06:19:28 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 103.8 kilometri”, arată INFP. Intensitatea seismului a fost II.

Epicentrul cutremurului s-a aflat la 44 km vest de Focșani, 58 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 79 km est de Brașov și 91 km nord-est de Ploiești.

Printre cele mai semnificative cutremure din ultimele luni se numără un seism de magnitudine 5,2, care a avut loc în luna septembrie în județul Buzău. De asemenea, un alt cutremur cu magnitudinea de 5,7 a fost înregistrat în februarie în județul Gorj.

Ce să nu faci niciodată în caz de cutremur 

Nu intra în panică: Menținerea calmului este esențială. Panica poate duce la decizii care îți pot pune viața în pericol.

Nu rămâne în picioare sau în fața ușilor: Poziționarea în picioare te face vulnerabil la căderi de obiecte. Ușile nu sunt locuri sigure, mai ales că nu sunt întotdeauna cele mai stabile structuri.

Nu te grăbi să ieși din clădire: De cele mai multe ori, este mai sigur să rămâi în interior până ce seismul s-a oprit. Multe răni sunt cauzate de căderi de obiecte în timp ce oamenii încearcă să iasă din clădiri.

Nu te ascunde sub mobila mică: Caută un loc sub mobilier robust, precum o masă sau un birou, care să ofere protecție.

Nu ignora semnalele de evacuare: Dacă ești în apropierea unei clădiri care a fost afectată, urmează instrucțiunile autorităților pentru evacuare.

Nu utiliza mijloacele de transport: Dacă te afli în vehicul în timpul unui cutremur, oprește-te într-un loc sigur și rămâi în vehicul până ce seismul s-a oprit.

Nu uita de animalele de companie: Asigură-te că animalele tale sunt în siguranță. Nu le lăsa în urmă, dar nu încerca să le cauți dacă se află în altă cameră în timpul seismului.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni