Practic, hormonii tiroidieni cresc rata metabolismului si consumul de oxigen la nivelul intregului organism. Astfel, inima este suprasolicitata si apar tahiocardia si debitul cardiac crescut.
Dozarea hormonilor tiroidieni este o analiza de rutina in toate tarile vestice, alaturi de hemoleucograma. Aceasta deoarece intervin atat direct, car si indirect asupra functionarii inimii. In special testul numit TSH este extrem de valoros.
Nivelul crescut al hormonilor tiroidieni determina marirea frecventei cardiace cu aparitia palpitatiilor. In special dupa 50 de ani analizele hormonale trebuie facute obligatoriu. Acestea pentru ca hipertiroidia se manifesta uneori discret, avertizeaza medici.
"Un puls crescut mai ales in repaos e deja un semnal de alarma si trebuie sa te gindesti la o hipertiroidie", precizeaza dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinolog.
In timp, neglijarea problemelor tiroidei poate avea efecte grave, precum insuficienta cardiaca. Si scaderea sub limita normala a nivelului hormonilor afecteaza cordul. In acest caz, frecventa cardiaca e mai scazuta.