• PRO TV
  • Alina Bica a scăpat de închisoare. Câți bani cere statului român drept despăgubiri

Alina Bica a scăpat de închisoare. Câți bani cere statului român drept despăgubiri

Alina Bica a scăpat de închisoare. Câți bani cere statului român drept despăgubiri

Alina Bica a scăpat de condamnarea de 4 ani de închisoare, pentru favorizarea lui Ovidiu Tender. Fosta şefă a DIICOT cere acum statului român despăgubiri de peste un milion de euro.

Curtea de Apel București consideră că Alina Bica și-a executat pedeapsa în Italia, astfel încât nu mai are ce să conteste în România. Decizia instanței vine după ce Bica a depus o contestație la executarea pedepsei, în dosarul favorizării omului de afaceri Ovidiu Tender. 

Alina Bica a fugit din România înainte de pronunţarea sentinței, în vara anului 2018. A fost prinsă în Costa Rica, unde se afla împreună cu Elena Udrea. A stat o perioadă în penitenciarul de acolo, după care a reușit să obțină o suspendare a executării pedepsei până la soluționarea dosarului. În 2019, a fost dată iarăși în urmărire internațională. Ea a fost prinsă și arestată la domiciliu în Italia în iulie 2020. În faţa instanţei, ea a cerut să execute pedeapsa în Italia, potrivit romania.europalibera.org.

Alina Bica s-a bucurat de un regim lejer de executare a pedepsei în Italia. Mai exact, ea a fost obligată să fie la domiciliu înainte de ora 23:00 și să nu părăsească imobilul până dimineața, la 07:00. În rest, putea să lucreze și chiar să părăsească orașul.


Alina Bica vrea să ceară despăgubiri de peste un milion de euro de la statul român pentru alte două dosare în care a fost achitată. Este vorba de cazul privind presupusa mită de 17.500 de euro, pentru a-l scăpa de dosar pe afaceristul Horia Simu și cel de abuz în serviciu legat de despăgubirile pe care Gheorghe „Stelu” Stelian le-a primit de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Întrebată despre cazul Alinei Bica, dar și depre alți fugari condamnați, care au scăpat de pedepse, ministrul Justiției Alina Gorghiu a declarat, în urmă cu câteva luni:
„Este o situaţie mai specială (cazul Alinei Bica – n.r.”.) Ei i s-a aplicat pedeapsa, dar Italia a ajustat-o la procedurile lor”.

Alina Bica locuiește în Italia, în oraşul Altamura. Anul trecut, ea a fost fotografiată în timp ce vindea pizza la restaurantul partenerului ei, Florin, potrivit libertatea.ro. Acesta a locuit mai bine de 10 ani în Costa Rica, stat în care Alina Bica și Elena Udrea s-au refugiat în perioada 2017-2018, când cele două erau cercetate în mai multe dosare. 

Vezi și: 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni