• PRO TV
  • (P) Înțelegerea și monitorizarea greutății normale a câinelui tău

(P) Înțelegerea și monitorizarea greutății normale a câinelui tău

(P) Înțelegerea și monitorizarea greutății normale a câinelui tău

De-a lungul timpului, câinii ne-au oferit multora dintre noi compania și confortul de care avem nevoie. Petrecerea timpului alături de un patruped poate avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre mintale, însă trebuie să fim atenți și la bunăstarea câinilor noștri.

Riscul de a lua în greutate din cauza supraalimentării este real, în special în cazul proprietarilor care sunt preponderent acasă, alături de animalul lor de companie. Obezitatea unui câine poate avea consecințe atât de grave asupra sănătății și speranței de viață a acestuia. Astfel, este important ca proprietarii să fie echipați cu resursele potrivite pentru a preveni și gestiona această boală corect.

Unul dintre motivele din spatele cazurilor de obezitate a animalelor de companie este o concepție greșită comună despre cum este și cum arată greutatea corporală sănătoasă. Pe măsură ce imaginile și videoclipurile cu animale de companie în mod evident supraponderale și obeze devin din ce în ce mai populare pe rețelele sociale, experții în sănătatea animală au avertizat împotriva unei astfel de tendințe periculoase subliniind gravitatea obezității animalelor de companie.

Iată câteva modalități prin care poți afla dacă câinele tău are o greutate normală:

Verifică scorul starii corporale

Cunoașterea greutății animalului dvs. de companie nu este suficientă, deoarece aceasta poate varia foarte mult - chiar și în cadrul unei rase. Scorul de stare corporală al animalului de companie îți va spune dacă animalul tău are greutatea potrivită. Tot ce trebuie să faci este să afli unde se clasează pisica sau câinele tău pe o scară de la 5 la 9 puncte. Ar trebui să le poți simți coastele fără a aplica presiune. Animalul de companie ar trebui să aibă, de asemenea, o talie evidentă - coastele, totuși, nu ar trebui să fie clar vizibile.

Află greutatea ideală a câinelui tău

Întrebă medicul veterinar care ar trebui să fie greutatea ideală a câinelui tău, astfel încât să poți urmări în mod regulat orice creștere sau pierdere în greutate. Cântărește-ți patrupedul în fiecare lună și discută cu medicul veterinar despre ajustarea aportului caloric și a nivelului său de activitate, dacă este necesar.

Monitorizează greutatea câinelui și ritmul său de creștere

Dacă tocmai ai adoptat un cățel, este important să urmărești o creștere sănătoasă a acestuia. În primele 6 luni de viață, este recomandat să îți cântărești cățelul lunar, urmând că în perioada următoare să îl cântărești trimestrial. Ține un jurnal cu vârstă și greutatea cățelului astfel încât să te poți consulta cu medicul veterinar despre valorile acestuia.

Menținerea comportamentului corect de hranire a câinelui tău

În primul rând, consultă-te cu medicul veterinar pentru a stabili care este hrana uscată pentru câini, ideală pentru cerințele sale nutriționale. De asemenea, acesta trebuie să îți indice și cantitatea optimă de hrană pe care să i-o oferi zilnic  patrupedului astfel încât să aibă parte de toate valorile nutriționale de care are nevoie și, simultan, să își poate menține greutatea în parametrii optimi.

Hrănirea câinelui tău trebuie să fie un proces riguros, astfel încât să te asiguri că acesta poate avea șanse la o greutate optimă pentru rasa și vârsta lui. Creează un ritual pentru momentul de hrănire al patrupedului: fixează un loc special unde acesta va mânca întotdeauna și respectă același interval de timp zilnic. Evită să îi oferi resturi de mâncare de la masă și folosește crochetele sale drept recompense, respectând totodată rația zilnică de hrană.

Acestea sunt doar câteva sfaturi în vederea menținerii unei greutăți sănătoase a câinelui tău. Nu uita, un câine sănătos, cu o greutate normală, în parametrii optimi, se va bucură de o viață mai bună, fiind mai puțin predispus unor afecțiuni de sănătate ascociate cu obezitatea. 

Sursa foto: Pexels.com

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni