• PRO TV
  • Expert în meteorologie: "Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există pe hărți"

Expert în meteorologie: "Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există pe hărți"

Expert în meteorologie: "Ashley e o găselniță pur românească. Acest ciclon nu există pe hărți"

Conferențiarul doctor Lucian Sfîcă, expert în meteorologie și profesor universitar, susține că ciclonul Ashley nu există. Într-o postare pe pagina sa de socizaliare, specialistul contestă informațiile apărute în spațiul public despre acest ciclon devastator.

Lucian Sfîcă a menționat că, deși serviciul meteorologic italian a atribuit un nume unui ciclon potențial care ar putea apărea în bazinul mediteranean, acesta nu figurează pe hărțile meteorologice actuale.

"Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic.

În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți", a spus specialistul.

Singura mențiune a unei posibile formațiuni ciclonice provine de la serviciul meteorologic sârbeasc, care sugerează o dezvoltare barică ciclonală în zonă, dar fără a avea izobare închise, esențiale pentru confirmarea unui ciclon efectiv.
Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est înEuropa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate", a explicat Lucian Sfîcă.

Foto: Shutterstock 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni