• PRO TV
  • RO-Alert de fenomene meteo extreme în București. Recomandările autorităților: Sistarea activităților

RO-Alert de fenomene meteo extreme în București. Recomandările autorităților: Sistarea activităților

RO-Alert de fenomene meteo extreme în București. Recomandările autorităților: Sistarea activităților

Ciclonul Ashley lovește Capitala, care se află sub cod portocaliu. Ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, vor cădea astăzi în București în a doua parte a zilei și noaptea, a anunțat Administația Națională de Meteorologie.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a emis, duminică după-amiază, un mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei înainte de intrarea în vigoare a avertizării Cod portocaliu de ploi abundente.

”În contextul avertizării meteorologice cod portocaliu, valabilă până mâine la ora 10:00, ISU B-IF a emis în urmă cu scurt timp un mesaj prin sistemul Ro-Alert, pentru informarea şi avertizarea populaţiei, privind posibilitatea producerii unor fenomene extreme, precum şi măsurile preventive”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Anterior, ISU B-IF a emis mesaje de avertizare, atât prin intermediul panourilor electronice stradale, cât şi prin intermediul canalelor de comunicare on-line.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, avertizează: "Urmează o zi grea. România va fi măturată de ciclonul Ashley"

"Urmează o zi grea. Suntem într-o zi foarte specială, pentru că România va fi, practic, măturată astăzi, la noapte și mâine, de acest ciclon, Ashley", a declarat, duminică dimineața, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, a declarat Fechet.

Reprezentanţii instituţiei au reluat recomandările pentru populaţie:

- pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
- sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
- închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
- evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
- urmăriţi informările periodice transmise de autorităţi.

Furtună în România

Majoritatea țării este sub coduri galbene și portocalii de ploi abundente, dar a fost emis, duminică dimineață, și primul cod roșu, pentru județul Galați. Precipitațiile cu potențial de inundații vin simultan cu o răcire accentuată a vremii, cu scăderi bruște de temperaturi, de până la 15 grade de la o zi la alta.

A fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei

DSU a anunțat activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI), pentru monitorizarea permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate.

- Se verifică permanent amenajările hidrologice şi zonele cu risc din albiile râurilor

- Se asigură serviciul de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale

- Au fost dislocate echipaje de intervenţie în zonele de risc şi prealertate echipajele aeriene

Recomandări pentru cetățeni:

- În cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri

- Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale

- În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate

- Conducătorii auto să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo şi să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum.

- Platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă (https://fiipregatit.ro) şi aplicaţia DSU sunt sursele oficiale de unde puteţi afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă.

Foto ISU

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni