ß
Adolescenţii petrec tot mai mult timp în faţa ecranelor, fie că optează pentru platformele de social media, fie pentru jocurile video, ceea ce are consecințe grave asupra sănătății.
Un studiu amplu publicat în cel mai recent număr al British Journal of Ophthalmology arată că o treime dintre copiii și adolescenții din întreaga lume suferă de o afecțiune oftalmologică. Este vorba despre miopie.
Specialiștii atrag atenția că procentele sunt într-o continuă creștere, deoarece în majoritatea timpului, copiii stau acasă, făcând activități ce implică telefonul sau calculatorul.
Potrivit cercetătorilor, incidenţa acestei tulburări de vedere ar putea depăşi 740 de milioane de cazuri în lumea întreagă până în 2050.
Studiul a analizat 276 de cercetări care se referă la peste 5 milioane de copii şi adolescenţi din 50 de ţări de pe cele şase continente şi a descoperit o creştere graduală a prevalenţei cumulate a miopiei. Cercetarea asociază această tendinţă cu scăderea activităţilor în aer liber şi cu creşterea timpului petrecut în faţa ecranelor.
Copiii cu vârsta sub 2 ani nu ar trebui să fie expuşi la ecrane, recomandă Agenţia pentru Sănătate Publică. Pentru copiii cu vârsta între doi şi cinci ani, timpul petrecut în faţa ecranelor ar trebui limitat la o oră pe zi, iar pentru cei cu vârsta cuprinsă între şase şi 12 ani acest interval nu ar trebui să depăşească două ore.
Adolescenţii de 13-18 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de două până la trei ore pe zi în faţa ecranelor.
Ce este miopia
Miopia reprezintă un viciu de refracție care determină o vedere neclară la distanță, la aproape vederea fiind, de cele mai multe ori, neafectată. Frecvența miopiei este tot mai mare, în special în rândul copiilor și tinerilor. Pentru corectarea problemei, specialiștii recomandă purtarea de ochelari cu lentile prescrise în concordanță cu rezultatele obținute în urma consultului oftalmologic de bază. Cât mai mult timp petrecut în aer liber e benefic pentru copiii miopi. Prin echilibrarea timpului petrecut în fața ecranelor cu timp petrecut afară, se poate reduce agravarea miopiei copilului.
Foto Imago