• PRO TV
  • Avertismentul unui meteorolog militar despre ciclonul care va lovi România în următoarele ore: "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii să ia în seamă alertele!"

Avertismentul unui meteorolog militar despre ciclonul care va lovi România în următoarele ore: "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii să ia în seamă alertele!"

Avertismentul unui meteorolog militar despre ciclonul care va lovi România în următoarele ore: "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii să ia în seamă alertele!"

Începând de sâmbătă seară și până luni, România va fi lovită din nou de ploi torențiale. Un expert militar în prognoza fenomenelor atmosferice a dezvăluit pentru HotNews că un ciclon format în sudul Europei va aduce precipitații abundente în sud-estul țării, inclusiv în București.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis încă de joi avertizări pentru fenomene meteorologice extreme în perioada 28-30 septembrie. În contextul acestor prognoze, Guvernul a convocat o ședință de urgență și a format un comitet de lucru.

„Toate acestea sunt semnul îngrijorării autorităților. Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat un meteorolog militar.

Ploile și vânturile puternice vor afecta țara de sâmbătă până luni, însoțite de o scădere semnificativă a temperaturilor, care ar putea coborî cu până la 20 de grade Celsius. Regiunile intracarpatice sunt sub cod galben de avertizare, iar Sudul și Estul României vor intra sub cod portocaliu de ploi abundente.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri că debitul Dunării nu ar trebui să ridice îngrijorări majore, dar există riscuri în zonele de pe cursurile interioare, unde sunt emise avertizări. Duminică este prognozată ca fiind cea mai critică zi din punct de vedere al riscului de inundații. În anumite zone, cantitățile de apă ar putea ajunge la 100 de litri pe metru pătrat, conform meteorologilor.

Elena Mateescu, directorul ANM, a confirmat că duminică, sub cod portocaliu, nordul și estul Olteniei, mare parte din Muntenia, precum și Carpații Meridionali și Orientali vor înregistra ploi torențiale.

"De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă"

Meteorologul din cadrul Ministerului Apărării Naționale a subliniat că situația poate suferi modificări pe parcursul weekendului:

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii să ia în seamă alertele! Repet, de peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă. Sunt și ceva vești bune: pe parcursul zilei de vineri, de exemplu, modelele au arătat o ușoară diminuare a ceea ce urmează. În sensul că în unele părți nu mai sunt prognozate cantități de 100 litri pe metru pătrat, ci de 90 l/mp. Dar în unele zone se mențin cifrele”, spune meteorologul militar.

„Pe zone restrânse se vor înregistra cantități de apă de 80-100 litri/mp. Nici Bucureștiul nu va scăpa. În Capitală sunt așteptate ploi de 60 l/mp. Nu vine potopul, dar vor fi fenomene de vreme severă cauzate de ciocnirea a două fronturi atmosferice, unul, foarte rece și altul, foarte cald”, a mai precizat specialistul MApN.

Foto: Shutterstock 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni